Petak, 19. travnja 2024.

Le Frenchie de Vukowar: Rođen kao Francuz, umro kao Hrvat

Dugo sam razmišljao o čemu bih pisao ovih dana vezano uz pad Vukovara, napose dok sam tog petka, prošlog tjedna, boravio u gradu heroja. I na misao mi je došao najpoznatiji „Francuz u Vukovaru“. Naravno, svi vjerojatno pogađate da je riječ o Jean-Michelu Nicolieru. Francuzu po nacionalnosti, kojemu je Hrvatska postala drugi dom, a Vukovar mjesto posljednjeg počivališta.

Posebno mi je bilo drago što sam imao priliku vidjeti spomen-poprsje u znak sjećanja na prerano preminulog hrvatskog branitelja Jean-Michela Nicoliera, koji je postavljen prije nekoliko godina uz most Jean-Michel Nicolier. Stoga sam po povratku iz Vukovara odlučio pogledati dokumentarni film Sve je bio dobar san.

Film je potresan, jer priča životnu priču Jean-Michela Nicoliera iz vizure njegove majke Lyliane Fournier. Što je nagnalo mladog Francuza da u vremenu kada je Francuska branila ideju jedinstvene Jugoslavije stane braniti njemu krajnje nepoznatu i udaljenu zemlju? Vidio je da se Hrvatska pretvara u klaonicu i odlučio je doći, kada su mnogi u Francuskoj zdušno branili ideju „volimo Jugoslaviju kao što je ona voljela nas“.

Slijedio je svoje zamisli. Došao je vlakom u Zagreb pa se priključio obrani Hrvatske u sastavu jedinica HOS-a i odlučio da ode u najgore pogođeni dio Hrvatske, da ode u Vukovar. U Vukovaru se hrabro borio dok nije bio ranjen (6. studenog), a onda je u noći s 20. na 21. studeni pogubljen, pretpostavlja se na Ovčari. U filmu je posebno vidljiva bol njegove majke i brata što još uvijek u Vukovaru ne mogu posjetiti njegov grob, jer ubojica ne želi otkriti gdje je tijelo zakopano.

Prošle godine Lyliane Fournier dobila je tračak nade da će se pronaći tijelo njezinog sina, jer je predsjednik Macron za vrijeme boravaka u Zagrebu bio upoznat s pričom o životu i djelu Jean-Michela Nicoliera i obećao je njegovoj majci da će se izvršiti pritisak na Srbiju da bi se pronašlo tijelo poginulog Francuza.

Iako je né comme un Français, mort comme un Croate (hrv. prijevod „rođen kao Francuz, umro kao Hrvat“), rečenica koja se često može vidjeti na muralima u spomen na Jean-Michel Nicoliera, ona zapravo predstavlja potvrdu životnog odabira za svakog od sedamdeset trojice boraca iz Francuske koji su se borili za ideju neovisne Hrvatske. Stoga film Sve je bio dobar san ne predstavlja samo priču jednog Francuza, nego svi stranaca koji su boriti se za našu neovisnost i položili su svoje živote za tu ideju. Neka mi je laka hrvatska zemlja!

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...