Petak, 29. ožujka 2024.

Znanstvenica s Harvarda: Teoriju velikog praska osmislio je katolički svećenik. Evo o čemu, zapravo, govori…

U govoru na znanstvenoj konferenciji Wonder Conference, koja se održala 13. siječnja, profesorica Karin Öberg je rekla da religija olakšava stvaranje znanstvenih otkrića i da je velika pomoć znanstvenicima. Konferenciju je organizirala katolička organizacija Word on Fire.

Profesorica Öberg, znanstvenica švedskog podrijetla i članica izvršnog odbora Međunarodnog društva katoličkih znanstvenika, prvenstveno proučava nastanak zvijezda i planeta. “Prazan“ prostor između zvijezda – ono što je poznato kao “međuzvjezdani prostor” – zapravo uopće nije prazan, već sadrži ogromne količine plina i prašine. „Međuzvjezdani prostor nije mogao nastati bez Boga“, naglasila je znanstvenica.

U svom izlaganju je ustvrdila da su mnogi znanstvenici danas i u prošlosti bili vođeni vjerom u znanstvenim istraživanjima. Jedan od najboljih primjera je vlč. Georges Lemaître, koji je prvi predložio teoriju velikog praska, i pomogao je u popularizaciji ideje da svemir ima početak, što potvrđuje da je svemir stvorio Bog (kreator).

„Ne mogu, a da se ne zapitam je li razlog zbog kojeg je vlč. Lemaître došao na ideju velikog praska, umjesto nekih drugih briljantnih znanstvenika, imao veze s katoličanstvom. Zbog vjere je znao da svemir ima početak u vremenu“, rekla je Öberg, referirajući se na katoličko vjerovanje o stvaranju.

Profesorica Öberg je uočila u razgovoru sa znanstvenicima da mnogi za određenu ideju ili hipotezu kažu da je bila inspiracija. Znanstvenica smatra da je inspiracija znanstvenicima došla poticajem Duha Svetoga.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...