Petak, 19. travnja 2024.

Američki “CroRicanci“ promiču hrvatski identitet

U nedjelju 5. ožujka, u zajednici hrvatskih iseljenika u New Yorku, premijerno je prikazan HRT-ov dokumentarni film „Ane Mljećka“. Ovaj dokumentarni film, za razliku od vala nostalgičnih jugozombofilskih filmova u Hrvatskoj, namijenjen je promociji Hrvatske, otoka Mljeta i prekrasne prirode u južnoj Dalmaciji.

U filmu je prikazana tradicionalni način života i kulturna baština hrvatskih otoka kroz životnu priču hrvatske iseljenice Ane Stražičić Rodrigez, koja desetljećima živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, no vraća se svako ljeto sa svojom obitelji na svoj voljeni otok Mljet.

Nakon prikazanog filma, glavna protagonistica, Ane Stražičić Rodrigez zahvalila se svim prisutnima sljedećim riječima: „Svi Vi koji ste došli , VI ste JA , Vi ste Ane Mljećka bez obzira da li ste hrvatske nacionalnosti ili neke druge jer svi mi iseljenici iznad svega volimo svoju domovinu, ali isto tako poštujemo i volimo našu novu domovinu Ameriku, koja nam je pružila sve i gdje smo ostvarili svoj američki san. God bless Amerika, Bože čuvaj Hrvatsku“.

Njezin suprug, Luis A. Rodriguez, dobio je priznanje od hrvatske zajednice u New Yorku, gdje neumorno volontira već više od dva desetljeća. Iako nije Hrvat nego Portorikanac ova nagrada mu mnogo znači.

Nakon primitka nagrade okupljenima je zahvalio rekavši: „Iznimno sam ponosan na moju suprugu Anu i našu divnu djecu Michelle i Alberta koji pored engleskog tečno govore hrvatski i španjolski jezik. Pohađali su Hrvatsku školu u New Yorku i plesali su u grupi „kardinal Stepinac“. Moja djeca s ponosom ističu kako su Amerikanci, Hrvati i Portorikanci. Moja supruga i ja odgojili smo ih da poštuju i vole svoje, ali i da na isti način poštuju druge. Mi smo internacionalna obitelj , a naša djeca znaju reći da su CroRicanci“.

Potrebno je više poticati uključivanje hrvatske dijaspore u politički, kulturni i gospodarski život Hrvatske, a dokumentarni filmovi kao ovaj predstavljaju dobar početak.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...