Subota, 20. travnja 2024.

Učenik uhićen zbog izjave da je Bog stvorio samo dva spola

Iako je do prošlog tjedna bio nepoznat široj javnosti, Josh Alexander je nastupom u TV emisiji Tucker Carlsona potvrdio još jednom da je trajno suspendiran od pohađanja katoličke srednje škole sv. Josipa u Renfrewu (Ontario, Kanada) zbog svojih vjerskih uvjerenja.

Suspendiran je zbog toga što se usprotivio tome da transrodne osobe (muškarci) koriste ženske toalete. Katolička srednja škola sv. Josipa dopušta muškarcima koji se identificiraju kao transrodne djevojke korištenje kupaonica namijenjenih ženama.

Prvi put je koncem studenog bio sankcioniran. Bilo mu je zabranjeno pohađanja nastave zbog protivljenja pravilniku da transrodne osobe (muškarci) smiju koristiti ženske toalete, i jer je za vrijeme razredne debate citirao neke ulomke iz Svetog pisma rekavši da postoje samo dva spola. Budući da u razredu ima “transrodnih učenik“ to se smatralo maltretiranjem. I u obrazloženju sankcija stoji da je “nasilno zlostavljao” transrodne osobe.

Josh Alexander je upravi katoličke škole izrazio svoju zabrinutost u vezi s “toaletom politikom“ za transrodne osobe, ali su ga ignorirali. S ostalim zabrinutim učenicima, Josh Alexander je organizirao školski prosvjed, ali krajem studenog, dva dana prije zakazanog događaja, iznenada je suspendiran.

Prosvjed se održao ispred škole kao što je i planirano 25. studenog. Lokalne grupe Arnpour Pride, Renfrew PRIDE i PFLAG Canada-Renfrew County organizirale su protu prosvjed, nazvavši Alexanderovu skupinu “terorističkom organizacijom“. LifeSite News izvijestio je da je katolička srednja škola sv. Josipa obavijestila učenike koji su sudjelovali u Alexanderovom prosvjedu da će im biti zabranjen pristup školskom prijevozu.

Kada je 6. veljače pokušao doći na nastavu, ponovno je suspendiran i uhićen zbog neovlaštenog ulaska na posjed škole. U međuvremenu je pušten, ali mu je i dalje zabranjeno pohađati nastavu do kraja školske godine.

Školski odbor katoličkog okruga Renfrew, koji upravlja srednjom školom sv. Josipa i dvadeset drugih osnovnih i srednjih škola u regiji, progovorio je o “problemu” transfobije u “otvorenom pismu“ zajednici.

„Nasilničko ponašanje koje stvara nesiguran prostor za naše učenike se ne tolerira… Od transrodnih osoba se ne bi trebalo zahtijevati da koristi zasebnu kupaonicu ili svlačionicu jer drugi izražavaju nelagodu ili transfobične stavove“, stoji u izjavi od 13. veljače.

Josh Alexander, kojeg zastupa odvjetnička tvrtka Liberty Coalition Canada, podnio je tužbu zbog kršenja njegovih temeljnih ljudskih i vjerskih prava. U jednom intervjuu je rekao sljedeće: „Ima puno ljudi koji me mrze, ali u isto vrijeme, nije me briga. Učinio sam ono za što vjerujem da je ispravno pred Bogom, tako da sam na kraju dana zadovoljan s time“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...