Četvrtak, 02. svibnja 2024.

Crkveni velikodostojnici pozivaju vladu Hong Konga da oslobodi katoličkog aktivista

Ovaj je tjedan više katoličkih velikodostojnika pozvalo vladu administrativne regije Hong Kong da oslobodi istaknutog hongkonškog prodemokratskog katoličkog aktivista Jimmyja Laija koji je već tri godine u zatvoru.

Poznati katolički aktivist godinama brani demokraciju u Hong Kongu. Osnovao je 1995. novine Apple Daily koje su, do trenutka zabrane u srpnju 2021., branile demokraciju u Hong Kongu.

Jimmy Lai uhićen je u kolovozu 2020. prema kontroverznom zakonu o nacionalnoj sigurnosti, koji je donijela vlada administrativne regije Hong Kong pod pritiskom komunista. Kontroverzni zakon ograničava slobodu govora u nastojanju da se poništi ono što kineska Komunistička partija smatraju protukomunističkim u Hong Kongu.

Oštre kazne za prekršitelje zakona uključuju doživotni zatvor za ono što vlada smatra pobunom ili terorizmom, uključujući djela poput oštećivanja objekata javnog prijevoza. Sam Lai optužen je za dosluh sa strancima i zavjeru radi prijevare.

U rujnu 2023. obilježilo se tisuću dana pritvaranja aktiviste Jimmyja Laija koji još uvijek čeka suđenje.

U peticiji koju je potpisalo deset katoličkih biskupa i nadbiskupa, crkveni velikodostojnici pozivaju vladu „posebne administrativne regije Hong Kong da odmah i bezuvjetno oslobodi Jimmyja Laija“.

„Progon Jimmyja Laija zbog podržavanja prodemokratskih ciljeva nije primjeren. Nema mjesta takvoj okrutnosti i ugnjetavanju u državi koja tvrdi da podržava vladavinu zakona i poštuje pravo na slobodu izražavanja“, napisali su crkveni velikodostojnici u peticiji.

„Zalažući se za demokraciju i obvezujući se svojom katoličkom vjerom na suprotstavljanje autokraciji i represiji, Jimmy Lai izgubio je posao, pritvoren je preko tisuću dana u zatvoru i tek iščekuje suđenje“, stoji u zaključku peticije.

Sebastien Lai, sin Jimmyja Laija, rekao je u priopćenju za javnost da je zahvalan i počašćen radi peticije katoličkih velikodostojnika koji pozivaju na oslobađanje njegova oca.

„Katolička vjera moga oca i vjerovanje u dobro i zlo ključni su za razumijevanje zašto se zauzeo za demokraciju u Hong Kongu, unatoč očitim opasnostima po život. Čak i sada, u zatvoru sa 75 godina, njegova vjera je ono što ga drži jakim; to je ono što mu vlasti Hong Konga ne mogu oduzeti“, rekao je Sebastien Lai.

Popis prelata koji su tražili Laijevo oslobađanje je sljedeći:

Kardinal Timothy M. Dolan, nadbiskup New Yorka, Sjedinjene Američke Države;

Kardinal Baselios Cleemis Thottunkal, nadbiskup Trivandruma, Indija;

Mons. Timothy P. Broglio, nadbiskup Vojnog ordinarija, Sjedinjene Američke Države;

Mons. Anthony Fisher, O. P., nadbiskup Sydneya, Australija;

Mons. Gintaras Grušas, nadbiskup Vilniusa, Litva;

Mons. J. Michael Miller, C. S. B, nadbiskup Vancouvera, Kanada;

Mons. John Wilson, nadbiskup Southwarka, Ujedinjeno Kraljevstvo;

Mons. Robert E. Barron, biskup Winona-Rochestera, Ujedinjeno Kraljevstvo;

Mons. Alan A. McGuckian, S. J., biskup Raphoea, Irska;

Mons. Lucius Ugorji, biskup Umuahia, Nigerija.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...