Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Objavljene dvije knjige Davora Dijanovića: O Starčeviću i Matošu

Novinar, publicist, politički komentator i kolumnist portala Vigilare.info Davor Dijanović objavio je dvije knjige sljedećih naslova: „Politička misao Ante Starčevića u svjetlu modernih europskih integracija“ i „Europski obzori književno-publicističke ostavštine Antuna Gustava Matoša“.

Oba rukopisa objavljena su u nakladi konzervativnoga intelektualnog think tanka New Direction iz Bruxellesa.

U knjizi „Politička misao Ante Starčevića u svjetlu modernih europskih integracija“ razmotreni su ključni elementi i argumenti Starčevićeve nacionalne ideologije nakon čega će ih se aktualizira u kontekstu modernog sraza između suverenističke  i unionističke vizije europske budućnosti. Autor polazi od toga da da nam Starčevićeva misao i danas može predstavljati jasan smjerokaz za odnose prema drugim narodima i nadnacionalnim organizacijama.

Europski obzori i nadahnuća književno-publicističkog rada Antuna Gustava Matoša tema su druge knjige u kojoj se, radi dobivanja ukupne slike, razmatra i njegov odnos prema drugim relevantnim pojavama i fenomenima njegova vremena kao što su odnos prema jugoslavenstvu i prema Srbiji.

Iako omanjeg formata, knjige se temelje na opširnoj bibliografiji koja zainteresirane čitatelje upućuje na detaljnije studiranje ovih dvaju velikana hrvatske povijesti.

U nakladi New Direction knjige su tiskane u ograničenom broju primjeraka, ali su dostupne za besplatno preuzimanje u pdf formatu na web stranici ovoga think tanka.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...