Subota, 04. svibnja 2024.

U vremenu univerzalnih ljudskih prava ne smije postojati ‘pravo’ na oduzimanje ljudskog života

Papinska akademija za život izrazila je potporu francuskim biskupima u čvrstom protivljenju ustavnom amandmanu koji je Francusku učinio prvom državom koja je uvela pobačaj kao ustavno pravo.

Predloženi zakon koji je predstavila vlada predsjednika Emmanuela Macrona odobrili su i Nacionalna skupština i Senat, a o njemu se u ponedjeljak raspravljalo u Parlamentu te je usvojen tropetinskom većinom.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak, Papinska akademija za život ponovila je stajalište Francuske biskupske konferencije da se pobačaj, koji ostaje napad na život, ne može promatrati isključivo iz perspektive prava žena, te izrazila žaljenje što se u prijedlogu ne spominju mjere potpore onim ženama koje bi željele zadržati svoje dijete.

Papinska akademija za život inzistirala da u vremenu univerzalnih ljudskih prava ne smije postojati ‘pravo’ na oduzimanje ljudskog života.

Sve vlade i vjerske tradicije, stoji u priopćenju, trebaju učiniti sve što mogu da bi zaštita života postala apsolutni prioritet, s konkretnim koracima u korist mira i socijalne pravde te s učinkovitim mjerama za univerzalni pristup resursima, obrazovanju i zdravstvu.

Citirajući papu Franju, Papinska akademija za život istaknula je da za Katoličku Crkvu obrana života nije ideologija, već je ljudska stvarnost koja uključuje sve kršćane.

Riječ je o djelovanju na kulturnoj i odgojnoj razini kako bi budućim naraštajima prenijeli stav solidarnosti, brige, dobrodošlice, dobro znajući da kultura života nije isključiva baština kršćana, nego pripada svima onima koji radeći na izgradnji bratskih odnosa prepoznaju vrijednosti svake pojedine osobe, stoji u objavljenom priopćenju.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...