Četvrtak, 02. svibnja 2024.

Film „Barbie“ donosi ekstremni feminizam u naša kina

Mnogi su se nadali da će nova ekranizacija filma  „Barbie“ biti  “ružičasta“ bajka za djevojčice, ali objavom promidžbenog isječka (trailera) svijet nije ostao “bez daha”. Naprotiv, kod mnogih se počeo javljati tračak sumnje s obzirom na neprikladan sadržaj koji zadnjih godina dolazi iz Hollywooda. Nisu pogriješili u svojoj procjeni.

Novi film Barbie djelo je redateljice Grete Gerwig, koja je bila tako produktivna u stvaranju ovog filma da joj je muž, Noah Baumbach, pomogao pisati scenarij. Lagano je u mainstream medijima govoriti o feminističkim idejama kada ti muž doma sprema govore. Očigledno svjedočimo nekom novom valu feminizma.

Osim pojave novog feminističkog pokreta, mnogi su izrazili čuđenje zbog vrijednosti koje ovaj film promiče. Među njima je i Rachel Campos-Duffy, poznata voditeljica s Fox Newsa, koja je u osvrtu zaključila: „Brzo sam shvatila da ovo nije film za djevojčice jer je ljevica dala Barbie potpunu feminističku preobrazbu. U filmu se pojavljuju sve vrste barbika. Jedna od njih je muškarac i glumi ga transseksualac (Doktor Barbie). Film se bavi svim vrstama problema, od toga da su muškarci žene do feminizma“.

Tvrtka Mattel, koja je zapravo stvorila lutku Barbie, očito je ovim filmom odlučila prihvatiti novi modni val woke ideologije, a lutka, koja je nekoć bila simbol pretjerane seksualnosti, u filmu je predstavljena, paradoksalno, u formi “uključivosti” i “različitosti”. Barbie više nije simbol fizičke ljepote na Zapadu, nego predstavlja zadovoljenje potreba raznih ideologija. U filmu nema niti naznake govora o obiteljskim vrijednostima ili tradiciji.

I potrebno je izdvojiti jedan blasfemični događaj. Prije točno deset godina polugole ukrajinske aktivistice iz feminističke grupe Femen zapalile su u Berlinu lutku Barbie na križu. Ovaj blasfemičan čin, iako još uvijek nisu objasnile poveznicu između kršćanstva i Barbie, bio je usmjeren protiv plastičnog prikaza žene. Danas te iste feministice plješću filmu „Barbie“ kao simbolu feminizma. Stoga savjetujemo roditeljima da ne vode djecu na prikaz filma koji je protivan kršćanskim vrijednostima.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...