Petak, 19. travnja 2024.

MANIPULACIJA Uzrok ekonomske krize nije samo rat u Ukrajini, pokušavaju se opravdati zagovornici sulude politike lockdowna

Neracionalna, a vrlo vjerojatno i ciljano programirana koronaška politika tzv. lockdowna, u proljeće 2020., ali i kasnije, dovela je do zaustavljanja gospodarskih djelatnosti u gotovome cijelome svijetu.

Popucali su međunarodni lanci opskrbe koji se do danas nisu oporavili. Pad BDP-a na globalnoj je razini bio dramatičan. Kao odgovor na krizu u gospodarstva je ubrizgana velika količina novca što je nedvojbeno, uz energetsku krizu i druge faktore, dovelo do visokog rasta inflacije.

Ruska agresija na Ukrajinu, zbog nemogućnosti izvoza žita preko Odese, dovela je do poremećaja u opskrbi. U nekoliko država Afrike, Dalekog i Srednjeg istoka već sada vlada nestašica kruha i pšenice.

Osim toga, Ukrajina i Rusija su veliki izvoznici suncokretovog ulja i nekih druga proizvoda. Rat u Ukrajini nedvojbeno doprinosi ekonomskoj krizi.

Svijet bi se u idućim godinama bez dileme mogao naći u velikoj prehrambenoj krizi, a posebno njegovi siromašniji dijelovi.

Ekskulpiranje tvrdokoronaških jurišnika

No čini se očitim da se uzroci današnje krize pretjerano svaljuju na faktor rata u Ukrajini. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres tako ističe da je ruska invazija izazvala najveći porast troškova života u jednoj generaciji.

Takav zaključak teško može otrpjeti imalo ozbiljniju kritiku i predstavlja akt manipulacije.

Rat u Ukrajini, naime, ipak je ograničen na manji dio svijeta. S druge strane, neracionalna koronaška politika zahvatila je gotovo cijeli svijet.

Očito je kako se ekonomska kriza želi proglasiti isključivom posljedicom rata u Ukrajini, a sve zato da bi se odgovorni ekskulpirali od svojih ranijih suludih i nakaradnih koronaških odluka i politika.

Rat u Ukrajini pridonosi krizi, no glavni uzroci krize su u tvrdo-koronaškoj politici lockdowna. Ta politika dovela je do pada BDP-a, visokog rasta cijena, pada standarda i posljedično osiromašenja. A slične bi posljedice mogla imati i provedba radikalnih zelenih politika.

Globalisti očigledno smatraju kako su svi ljudi ovce, „pasivno stado zbunjenih promatrača“ koje će nasjesti na smiješne priče koje peru od odgovornosti tvrdo-koronaške jurišnike.

No ta im priča ne će proći.

Mrak je najjači pred zoru, no kad-tad dolazi i svjetlo…

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...