Četvrtak, 18. travnja 2024.

JE LI TO NORMALNO? Po Macronu je bolje biti džihadist nego necijepljeni zdravstveni djelatnik

Francuska vraća i reintegrira džihadiste iz Sirije, ali odbija vratiti na posao petnaest tisuća necijepljenih zdravstvenih djelatnika.

Francuska je doista vratila francuske državljanke iz Sirije, uključujući Emilie König, džihadistkinju koja je smještena u pritvor nakon što je po odluci suca utvrđeno da treba biti provedena istraga o njezinoj umiješanosti u terorističke aktivnosti.

Ova trideset sedmogodišnja žena je optužena za regrutaciju francuskih državljana/nki radi potreba Islamske države i pozivala je na terorističke napade na europske zemlje, a po dolasku u Pariz optužena za zločinačko udruživanje s teroristima. Podrijetlom je iz Lorienta, a u Siriju je otišla 2012. Redovito se pojavljivala u propagandnim videima Islamske države, a Ujedinjeni narodi su je stavili na crnu listu najopasnijih boraca. Ona je majka petero djece, uključujući troje rođene u Siriji, koja su vraćena u Francusku početkom 2021.

Trideset pet maloljetnika i šesnaest majki prisutnih u džihadističkim zatvoreničkim logorima u Siriji od pada Islamske države vraćeno je ovoga utorka u Francusku. Osam majki privedeno je u policiju „po uhidbenom nalogu”, a „za osam majki je raspisana tjeralica“.

Sa svoje strane, novi ministar zdravstva, François Braun, rekao je u utorak da vraćanje na posao petnaest tisuća necijepljenih zdravstvenih djelatnika, suspendiranih od 2020., „nije relevantno“, unatoč zahtjevima liječnika i samog osoblja.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...