Subota, 20. travnja 2024.

Vatikanski upitnik nudi opciju nebinarnog spola

Novi vatikanski upitnik, tj. anketa ispitanicima nudi i treću opciju pri izjašnjavanju o spolu, a to su: muški, ženski i ostalo. Upitnik pod nazivom „Crkva sluša” ima za cilj prikupiti mišljenja ljudi o Crkvi, čiji će rezultati „biti poslani Biskupskoj sinodi koja će se sastati u Rimu u listopadu 2023. kako bi dala novi život Crkvi”.

„Papa Franjo želi znati kako vjernici vide Crkvu i što misle da bi Crkva trebala učiniti kako bi im se približila i kako bismo zajedno išli naprijed”, objašnjenje je koje je ponudio mons. Lucio Adrian Ruiz, tajnik vatikanskog Odsjeka za komunikacije.

Nadalje, u anketi se postavlja pitanje misle li ispitanici da Crkva „sluša/govori s drugim društvenim skupinama, pripadnicima pokreta LGBT-a, novinarima, radničkim sindikatima, poslovnim ljudima, pripadnicima drugih religija, znanstvenicima?”.

Opet, među mogućnostima odgovorima, tj. obveza koje bi Crkva trebala preuzeti kako bi se približila ljudima je ponuđeno i opcija da „trebamo pomagati i pratiti osobe LGBT populacije“.

Papa Franjo potiče Crkvu da sve osobe tretira s velikim poštovanjem kao djecu Božju, ali isto tako inzistira na tome da Bog stvara ljudska bića kao muško i žensko. Upravo je papa Franjo 2016. objavio poučni tekst o braku i obitelji pod nazivom „Amoris Laetitia“ u kojemu je kritizirao rodnu teoriju zbog njezina nijekanja „razlike u samoj prirodi muškarca i žene” i zbog sna o „društvu bez spolnih razlika“.

„Poštivanje našega tijela kao muškarca ili žene”, rekao je, „nužno je za našu vlastitu samosvijest u susretu s drugima. Napori da se ponište spolne razlike temeljene na anatomiji simptom su bolesnog društva koje više ne zna kako da se nosi sa spolnošću”, napisao je papa.

Iste godine papa je rodnu teoriju nazvao „velikim neprijateljem“ braka, rekavši da je rodna ideologija dio globalnog rata protiv tradicionalnog braka. Svjedoci smo „globalnog rata za uništenje braka“ u kojem rodna teorija igra ključnu ulogu, boreći se „ne oružjem, već idejama“, rekao je papa.

Četiri godine kasnije papa je napisao da je rodna teorija „opasna“ jer implicitno želi „u korijenu uništiti kreativni projekt koji je Bog želio za svakoga od nas čineći sve neutralnim“. „To je napad na različitost, na Božju kreativnost i na muškarca i ženu”, rekao je papa Franjo.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...