Srijeda, 17. travnja 2024.

Pokolj nevinih se nastavlja

Statistika koju je objavio Worldometer pokazuje da je u 2022. izvršeno više od četrdeset četiri milijuna pobačaja, dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi brojku od sedamdeset tri milijuna pobačaja. Da se ne bi dogodio neki “neočekivani“ fact-checking navodim kao izvor internetske portale Svjetske zdravstvene organizacije (ovdje) i Worldometera (ovdje).

Usporedimo li brojke za pobačaj s drugim uzrocima smrti: rakom, HIV-om/AIDS-om, prometnim nesrećama i samoubojstvima; pobačaj daleko nadmašuju sve druge uzroke. Procjenjuje se da je 2022. deset milijuna ljudi umrlo od raka, šest milijuna od posljedica pušenja, šesnaest milijuna od raznih drugih bolesti i dva milijuna od HIV-a/AIDS-a.

Uz 67,1 milijun ljudi, koji su prošle godine umrli zbog uzroka koji nisu povezani s pobačajem, dolazimo do šokantnog podatka da je čak četrdeset posto smrtnih slučajeva u svijetu prošle godine bilo zbog pobačaja.

Postotak bi mogao biti i veći ako se držimo statistike Svjetske zdravstvene organizacije, a ne Worldometera. Dakle, između sedamdeset tri i četrdeset četiri milijuna pobačaja razlika je dvadeset devet milijuna što, kada bi se zbrojilo sa službeno danih sto jedanaest milijuna smrtnih slučajeva u 2022., bi dovelo do sto četrdeset milijuna umrlih. U tom bi slučaju broj pobačaja premašio pedeset posto smrtnih slučajeva zabilježenih u 2022.

Primjerice, u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je gotovo trideset posto neželjenih trudnoća, čak se četrdeset posto takvih trudnoća prekine pobačajem, što nas dovodi do brojke od 1500 do 2500 pobačaja dnevno. Gotovo dvadeset posto svih trudnoća u Sjedinjenim Američkim Državama (isključujući spontane pobačaje) završava pobačajem.

Institut Guttmacher izvještava o 930,160 pobačaja obavljenih 2020. u Sjedinjenim Američkim Državama, sa stopom od 14,4 pobačaja na tisuću žena. Dok CDC izvješćuje o 629,898 pobačaja u 2019., sa stopom od 11,4 pobačaja na tisuću žena, ali su iz statistike isključene neke savezne države, jer je u njima pobačaj dozvoljen sve do rođenja djeteta.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...