Petak, 26. travnja 2024.

Moramo li jesti kukce zbog eura i Schengena?

Očigledno naša država mora platiti visoku cijenu ulaska u Europu bez granica, jer su naši političari odlučili prihvatiti ono najgore što Europska unija nudi.

Prema dokumentu koji je Ursula von der Leyen potpisala 5. siječnja uskoro ćemo imati kao narodi Azije, Afrike i Oceanije mogućnost da jedemo kukce. Komisija Europske unije je odobrila da se prah ili ličinke manjeg brašnara (lat. Alphitobius diaperinus) koriste u prehrambenim proizvodima (kruhu, žitaricama), juhama u prahu, alkoholnim pićima itd. Ovdje možete pročitati dokument.

Očigledno su predstavnici Europske unije, preko lobista, dobili određeni poticaj kako da se gastronomski približe Azijatima, a Republika Hrvatska će zasigurno prodavati prehrambene proizvode koji će sadržavati kukce. Hrvatska je ipak “progresivna” zemlja.

Korištenje praha ili ličinki manjeg brašnara u namirnicama, počevši od 5. siječnja ove godine, bit će dopušten isključivo Ÿnsect NL B.V., velikoj francuskoj kompaniji, koja će ovim ostvariti veliki profit na tržištu Europske unije. Više o Ÿnsect NL B.V. možete pročitati ovdje.

U dokumentu koji je nedavno objavljen posebno su zanimljiva sljedeća tri paragrafa.

Na početku paragrafu broj sedam piše sljedeće: „Agencija je u svojem znanstvenom mišljenju zaključila da su ličinke Alphitobius diaperinus, smrznute, sušene, u obliku paste i praha, sigurne u predloženim uvjetima upotrebe i količinama upotrebe…“.

S druge strane, u paragrafu broj osam piše kako je „Agencija zaključila, na temelju ograničenih objavljenih dokaza o alergijama na hranu povezanima s kukcima, da konzumacija nove hrane može izazvati primarnu preosjetljivost i alergijske reakcije na bjelančevine od manjeg brašnara…. Ako je hrana sigurna kako onda može izazvati alergijske reakcije?

Kao crème de la crème dokumenta imamo paragrafu devet, gdje piše sljedeće: „…Komisija smatra da na Unijin popis odobrene nove hrane ne bi trebalo unijeti posebne zahtjeve za označivanje u pogledu mogućnosti da ličinke Alphitobius diaperinus uzrokuju primarnu preosjetljivost…“. Očigledno nije bitno hoće li nova hrana zadovoljiti uvjete, nego kolika će biti zarada, što je jedino bitno birokratima u Bruxellesu.

Vijest o tome da će se u prehrani koristiti prah ili ličinke manjeg brašnara nisu prenijeli portali u Hrvatskoj, čak ni Faktograf.hr. Svi su se mediji usredotočili na dokument koji je objavljen 3. siječnja u kojem se dopušta prah od kućnog zrikavca u prehrani građana Europske unije. Ovdje možete pročitati dokument.

Korištenje praha od kućnog zrikavca u prehrambenim proizvodima je dopušteno isključivo tvrtki Cricket One Ltd. iz komunističkog Vijetnama. Ovdje možete pročitati više o tvrtki koja je tiho ušla na ekonomsko tržište Europske unije, iako joj je godišnji profit manji od mnogih IT tvrtki u Hrvatskoj.

Ovo su samo početni dokumenti kojima započinje korištenje kukaca u ostatku Europske unije. Nadam se samo da naša vlada neće prisilno uvoditi kukce kao deliciju u školske kantine, kao što čine u Australiji i Nizozemskoj. Članak o eksperimentiranju s prehranom djece u Nizozemskoj možete pročitati ovdje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...