Subota, 20. travnja 2024.

Čelnici EU žele novom inicijativom nametnuti istospolni “brak“ i surogat majčinstvo svim državama članicama EU

Inicijativa čelnika Europske komisije bi mogla prisiliti sve države članice Europske unije da prihvate surogat majčinstvo i istospolni “brak“ putem “potvrde (certifikata) o roditeljstvu“. Što je “potvrda o roditeljstvu”?

“Potvrda o roditeljstvu” bi trebala predstavljati pravni dokaz za građane EU koji nisu zakonski priznati kao roditelji djece o kojoj skrbe u nekim državama članicama. Prvenstveno su to osobe u istospolnim “brakovima“ koje su posvojili djecu ili skrbnici djece začete surogat majčinstvom.

Predsjednik Federacije katoličkih obiteljskih udruga u Europi (FAFCE), Vincenzo Bassi, upozorio je da će „uvođenje nove pravne kategorije “roditeljstva“ koja nadilazi trenutnu terminologiju “srodstva“, imati ogroman utjecaj na obiteljsko pravo u državama članicama”. Europska komisija odbija tvrdnje da će inicijativa utjecati na obiteljske zakone država članica Europske unije, budući da je obiteljsko pravo u isključivoj nadležnosti država članica.

„Uistinu, gore navedena inicijativa Europske komisije, ako bude odobrena, automatizmom bi proširila pravne učinka “roditeljstva“, koje su zakonski stečeni u jednoj državi članici, uključujući surogat majčinstvo, na sve države članice Europske unije“, napisao je predsjednik FAFCE-a u priopćenju za javnost.

„Osim deklarirane namjere nemiješanja u obiteljsko pravo država članica, ovaj bi scenarij doveo prijedlog Komisije u suprotnost s devetim člankom Povelje Europske unije o temeljnim pravima, u kojem stoji da se pravo na stupanje u brak i pravo na osnivanje obitelji jamče u skladu s nacionalnim zakonima koji uređuju ostvarivanje tih prava“, nastavio je Bassi.

„Ne samo da praksa surogat majčinstva predstavlja kršenje temeljnih prava i tjelesni integritet žena koje se koriste kao surogat majke, već i prava djeteta koje tako može postati žrtva trgovine ljudima”, navodi predsjednik FAFCE-a u zaključku svog priopćenja za javnost.

Da bi došlo do usvajanja novog skandaloznog zakona, inicijativu mora usvojiti Vijeće Europske unije jednoglasnim glasovanjem svih dvadeset sedam država članica nakon konzultacija s Europskim parlamentom.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...