Četvrtak, 25. travnja 2024.

Provodi se genocid nad bebama s Downovim sindromom

Zadnjih godina se diljem svijeta bilježi porast broja pobačenih beba s Downovim sindromom. U nekim zemljama taj je broj dosegao skoro sto posto, kao što je Island. Otkako su početkom ovog stoljeća na Islandu uvedeni prenatalni testovi za otkrivanje Downova sindroma, velika većina žena – blizu sto posto – koje su dobile pozitivan test na Downov sindrom su prekinule trudnoću. Zakon na Islandu dopušta pobačaj do šesnaestog tjedana ako beba ima deformaciju, a Downov sindrom je uključen u ovu kategoriju.

Druge “razvijene” zemlje ne zaostaju previše u postotcima prekida trudnoće zbog Downovog sindroma. Prema zadnjim dostupnim podacima Sjedinjene Američke Države imaju procijenjenu stopu prekida trudnoće zbog Downovog sindroma od šezdeset sedam posto (2011.), Francuska je na sedamdeset sedam posto (2015.), a Danska je na devedeset osam posto (2015.).

Prekid trudnoće zbog Downovog sindroma podržava poznati ateistički “propovjednik“ i molekularni biolog Richard Dawkins. Ateistička sveznalica tvrdi da je “nemoralno“ od žena da nastave trudnoću ako znaju da beba ima dijagnosticiran Downov sindrom. Svoju tezu je iznio i na Twitteru, a u jednom tweetu je napisao: „Pobaci ga (bebu) i pokušaj ponovno. Bilo bi nemoralno da ga doneseš na svijet ako si imala izbor“.

Ipak, u naše vrijeme postoje ljudi koji se odlučno protive takvom načinu postupanja prema životu. Jedna od njih je Sarah Palin, konzervativna američka pro-life političarka koja je majka sina s Downovim sindrom. U jednom od svojih javnih nastupa pozvala je Dawkinsa da upozna njezin sina i da se uvjeri ima li njezin sin pravo na život, a stopu pobačaja beba s Downovim sindromom u Islandu usporedila je s nacističkim pokušajem da se stvori savršena rasa.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...