Utorak, 19. ožujka 2024.

Bill Gates želi da svijet bude “spreman“ za novu pandemiju

Suosnivač Microsofta i ljevičarski milijarder Bill Gates poziva na osnivanje „globalne organizacije za borbu protiv pandemije“ kako bi se izbjeglo “činjenje grešaka“ učinjenih za vrijeme “pandemije“ COVID-a 19.

Gates je u svome osvrtu za New York Times usporedio gašenje požara s hitnim slučajevima u javnozdravstvenom sustavu, ističući kako gašenje požara zahtijeva brzu reakciju. Vatrogasci ne trebaju samo zaustaviti vatru nego spriječiti širenje vatre na druge objekte. „Isto vrijedi i za zarazne bolesti, osim u puno većoj mjeri”, kaže Gates.

„Optimističan sam u pogledu mreže koju Svjetska zdravstvena organizacija i njezini partneri stvaraju pod nazivom Global Health Emergency Corps”, piše Gates u osvrtu. Milijarder smatra da će ovoj novoj organizaciji trebati „sposobnost testiranja lijekova velikih razmjera, financiranje u trilijunima dolara i stručnjaci iz svake zemlje“.

Sve gore navedeno „zahtijevat će dvije stvari: prvo, čelnici nacionalnih agencija za javno zdravstva iz svih zemalja trebaju sudjelovati“, kaže Gates. „Sljedeća pandemija mogla bi se pojaviti bilo gdje, stoga organizacija Global Health Emergency Corps mora imati stručnjake iz svih dijelova svijeta… Drugo, trebaju nam bogatije zemlje da pojačaju i osiguraju sredstva kako bi ovo postala stvarnost”, zaključuje Gates.

Dok se u svome osvrtu usredotočuje na naizgled bezazlene mjere, Gates zagovara opću viziju u kojoj bi se Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji dala značajna diskrecija. U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji trenutno se razmatra stvaranje “sporazuma“ koji bi im dao ovlast da diktiraju zdravstvenu politiku svih država članica – njih čak 194.

Gates je kao “stručnjak“ zagovarao cijepljenje za vrijeme pandemije, unatoč nedostatku medicinske stručnosti. Treba spomenuti da je njegova Zaklada Bill & Melinda Gates drugi najveći financijer Svjetske zdravstvene organizacije, odmah iza savezne vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...