Petak, 29. ožujka 2024.

Postaje li Kaptol centar mjesto koje promiče nastranosti?

Čitajući Večernji list, naišao sam na “zanimljiv“ članak pod imenom „U Kaptol centru čeka nas 116 filmova, a 40 će se boriti za nagrade“. U navedenom članku žurnalistica Milena Zajović najavljuje devetnaesti filmski festival ZagrebDoxa, koji će se održati od 26. ožujka do 2. travnja.

Sam festival nudi mnoštvo filmova upitne kvalitete, ali je zanimljivo da na kraju članka možete pročitati rečenicu: „Za kraj, redatelja Davida Gašu anonimni ekshibicionist vodi kroz javnu seks-šumu usred gradskog parka u filmu Šumica!“. Da, dobro ste pročitali, mladi redatelj snimio je film o muškarcu koji govori o spolnom odnosu u šumi i to se prikazuje u jednom zagrebačkom kinu.

Iz opisa dokumentarnog filma se saznaje da u Zagrebu postoje područja u javnim šumama za spolni odnos, a autor filma, David Gašo, uspio je naći muškarca, glavnog protagonista filma, koji prakticira spolne odnose na javnim mjestima.

Autor filma u intervjuu koji je objavio portal dokumentarni.net kaže sljedeće: „Pitanje seksa na javnom mjestu po meni je puno bogatije i kompliciranije od pitanja ekshibicionizma i promiskuiteta. Zapravo je to neizmjerno zanimljivo kao fenomen”.

Da, to je bio i “fenomen“ u SAD-u, o čemu je snimljen film Cruising (hrv. Noćno kruženje), ali se zaboravlja da je takvo ponašanje dovelo do povećanog broja spolnih bolesti pa, u konačnici, i masovnog širenja bolesti HIV-a među homoseksualcima koji su prakticirali takav “fenomen“.

Loše navike ljudi se često u filmovima prikazuju kao nešto poželjno, kao nešto autentično i pri tome se mora zaštiti umjetnička sloboda autora. Na ove moje riječi mnogi će reći kako umjetnost nikad razumio, ali ovo je daleko od standarda umjetnosti. Jer umjetnost treba poticati prema nečemu što će oplemeniti čovjeka. Kako dokumentarni film koji govori o spolnom odnosu na javnom mjestu može oplemeniti osobu? Koju poruku šalje ovaj kratkometražni film, ali i kino koje ga prikazuje?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...