Četvrtak, 22. veljače 2024.

Afera Kongo: Ljevičari ne žele objaviti dokumente o trgovanju djecom i ženama

“Ugledne“ nevladine organizacije, uključujući UNICEF i Međunarodnu organizaciju za migracije, blokiraju objavljivanje dokumenata poslanih Europskoj komisiji u vezi istraga o zlostavljanju djece i žena u Kongu. EUobserver izvještava da su u Kongu službenici nevladinih organizacija sudjelovali u trgovini djecom i ženama u svrhu prostitucije.

“Humanitarni radnici“ optuženi su za niz seksualnih zločina, uključujući nagovaranje ranjivih žena na prostituciju u zamjenu za privremene ugovore o radu. Među zločinima koji se istražuju je i silovanje trinaestogodišnje djevojčice koja je nakon toga bila prisiljena na pobačaj, zajedno s drugim ženama i djecom koje su zlostavljali “humanitarni radnici”.

Za ovo otkriće, koje mainstream mediji ne žele objaviti, zaslužne su zlostavljane državljanke Konga – njih čak pedeset i jedna. One su uz pomoć novinara objavile priče o tome kako im je bio osiguran rad za nevladine organizacije na temelju “seksualnih usluga“. Najmanje osamdeset zaposlenika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) povezano je sa skandalom, a umiješani su i djelatnici organizacija „Oxfama“ i „Medecins Sans Frontieres“ (Liječnici bez granica).

Anonimni djelatnik kršćanske humanitarne organizacije „World Vision Network” naveo je kao razlog neobjavljivanja informacija rizik za “komercijalne interesa“ zapadnih nevladinih organizacija. UNICEF se u ovom slučaju pozvao na “privilegije i imunitet“ organizacije. Iz organizacije smatraju da bi objavljivanje pojedinosti moglo ugroziti žrtve i osoblje, a zasigurno i financiranje organizacije. Novac je najbitniji, jer nevladine organizacije ne rade za siromašne.

Europska komisija ima dvadeset pet osjetljivih dokumenata koji se odnose na skandal i uz to daje veliki financijski doprinos organizacijama uključenima u skandal, tako da je vrlo teško očekivati da će ti dokumenti ikad biti dostupni javnosti.

Uostalom, odavno je poznato da su zapadne nevladine organizacije uključene u neetičko ponašanje pod krinkom “humanitarnih aktivnosti“ u zemljama u razvoju. Sličan skandal zahvatio je 2018. organizaciju „Oxfam“ zbog postupanja njihovih zaposlenika na Haitiju. Možda je vrijeme da se skine aureola s nevladinih organizacija.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...