Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Čelnici Europske unije žele zabraniti slobodu govora na Twitteru

Twitter je došao pod nemilost čelnika Europske unije otkako ga je prošle godine preuzeo Elon Musk, a visoki dužnosnici se opetovano prijete ukidanjem Twittera ako Musk ne udovolji zahtjevima institucija Europske unije za cenzurom.

U nedavnom intervju za Agence France-Presse (AFP), potpredsjednica Europske komisije, Věra Jourová, izjavila je da su dužnosnici EU-a “razočarani“ što Twitter još nije poduzeo korake za uklanjanje sadržaja koji se EU-u ne sviđaju. Jourová tvrdi da je Twitterov propust u cenzuriranju određenih stajališta doveo do širenja “dezinformacija“. Očigledno zaposlenici Twittera ne slijede svaki stavak ideologije vladajuće elite u Europskoj uniji i to se treba promijeniti.

Twitter ne ispunjava svoje obveze prema pravilniku protiv dezinformacija“, ustvrdila je Jourová, pozivajući se na pravila koja će uskoro postati obvezna za velike tehnološke tvrtke diljem Europske unije. Potpredsjednica Europske komisije inzistira na tome da u EU postoji sloboda govora, ali samo ako takav govor ne ide predaleko.

„…Zaista bih željela objasniti gospodinu Musku našu filozofiju, prema kojoj smo mi zaštitnici slobode govora, zaštitnici slobode izražavanja“, ustvrdila je potpredsjednica. „Ali sloboda govora u EU nije neograničena“.

„Usporedila bih situaciju s vožnjom po autocesti“, rekla je potpredsjednica. „Voziš autocestom i kada prekoračiš brzinu (ograničenje) dobiješ kaznu – što može dovesti jednog dana do toga da ti bude oduzeta vozačka dozvola“, zaključila je Jourová.

Unatoč tome što Musk tvrdi da se zalaže za slobodu govora, do sada se pridržavao zahtjeva Europske unije da se korisnicima ograniči pristup određenim sadržajima, pri čemu su čak i Twitter računi određenih novinskih agencija postali nedostupni u zemljama Europske unije. Izgleda da to nije dovoljno da se zadovolje zahtjevi čelnika Europske unije, a dužnosnici sada redovito prijete da će tražiti zabranu Twittera.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...