Petak, 29. ožujka 2024.

Iz udruge Dugine obitelji žele novi zakon o potpomognutoj oplodnji

Udruga Dugine obitelji pokrenula je kampanju za promjenu Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Žele da se promjeni zakon prema kojem bi istospolnim partnericama i transrodnim osobama bilo omogućeno da pristupe umjetnoj oplodnji.

Slika prikazuje jednu od alogičnih krilatica kampanje. Možda su autori ove krilatice zaboravili da im to ne odobrava biologija?

Smatraju da su hrvatski zakoni “restriktivni“, pa istospolne partnerice i transrodne osobe rješenje moraju tražiti izvan granica Hrvatske. Prema trenutnom Zakonu o medicinskoj potpomognutoj oplodnji pravo na nju nemaju žene koje se nalaze u istospolnim zajednicama.

Daniel Martinović, predsjednik i koordinator udruge Dugine obitelji poručio je sljedeće: „Trebamo zakon koji prati najnovije znanstvene spoznaje i procedure, te omogućuje korištenje usluge medicinski potpomognute oplodnje bez diskriminacije koja je trenutno prisutna…”.

Slikovnica udruge Dugine obitelji bila je samo uvod u ono što je krajnji cilj ove udruge, a to je redefiniranje obitelji – ključne institucije za svaku civilizaciju kroz historiju čovječanstva. Više LGBTIQ+ osobe ne zanima samo posvajanje djece ili odlazak u Zambiju, nego žele imati posebna prava i u procesu umjetne oplodnje.

Bit će zanimljivo vidjeti reakciju “demokršćanskih“ političara iz HDZ-a, ako je išta u toj stranci ostalo od kršćanskih i obiteljskih vrijednosti na koje se pozivaju. Možda neki politički prvaci u njihovim redovima vide demografsku revitalizaciju tako da se istospolnim i transrodnim parovima omogući umjetna oplodnja?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...