Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Zašto je Egipat u sukobu s Netflixom oko Kleopatre?

Netlfix, streaming platforma za filmove i serije, najavila je da će 10. svibnja izaći dokumentarni film o Kleopatri. Za stvaranje ovog dokumentarca zaslužna je Jad Pinkett Smith, supruga Will Smitha. Očigledno je gospođa htjela napraviti kontroverzan film, jer o traileru se ne prestaje pričati. Možda joj je to i bio cilj?

Naime, zbog trailera je egipatska država uputila službeni protest Netflixu, a mnogi javni dužnosnici u Egiptu su u nevjerici zbog izbora crne glumice za lik kraljice Kleopatre, koja uz to nije Egipćanka. Nisu samo državne institucije Egipta reagirale, čak su se i francuski novinari nasmijali ovom dokumentarcu. Naime, u uglednom žurnalu „Le Figaro“ objavljen je članak u kojem se navodi da Kleopatra nije bila crnkinja, nego historijske činjenice o njezinim helenskim korijenima. Eh, Jad Pinkett Smith očito nije učila historiju u školi, jer bi onda znala da je Kleopatra bila zadnja vladarica iz dinastije Ptolomejevića – koju je osnovao grčko-makedonski vojskovođa Ptolomej I. Soter. Ali koga još zanima historijska istina?

Isto tako, predstavnici mainstream medija glasaju se kao Junonine guske na Kapitolu za uzbunu zbog filma o Kleopatri. Ne mogu shvatiti protivljenje egipatskih vlasti. Ovo protivljenje ne bi im bilo čudno da su bili u Egiptu ili da znaju nešto o tradiciji i historiji zemlje koja se dugo protivi propagandi liberalne filmske industrije. Egipatske vlasti su se i 1963. protivile filmu „Kleopatra“ – ulogu Kleopatre odigrala je Elizabeth Taylor, čak su zabranili prikazivanje filma u Egiptu.

Osim egipatskih vlasti, i građani Egipta su bijesni. Nedavno je pokrenuta peticija u Egiptu pod nazivom „Zaustavite dokumentarni film o Kleopatri na Netflixu“, i već su skupili 40.000 potpisa. Egipćani ovaj film, kao i onaj “slavni“ iz 1963., smatraju falsificiranjem egipatske historije.

Zašto je problematično da crnkinja glumi Kleopatru? Možda je najbolji odgovor dao egipatski glumac Bassem Youssef u debati s ljevičarskim aktivistom Ernestom Owensom kod Piersa Morgana. Glumac je rekao da problem nije boja kože nego činjenica da dokumentarni film prikazuje afrocentrični pogled na stvarnost, a pri tome se događa falsifikacija historije.

Zašto Netflix ne snimi neki dokumentarni film o nekoć velikim i moćnim carstvima u Zapadnoj ili Južnoj Africi? Možda bi neki bijelac mogao glumiti Sunni Ali Bera, vladara moćnog Songajskog carstva, ili Shaka kaSenzangakhona, vladara Zulu carstva? Ili možda da Netflix snimi dokumentarac bez falsificiranja historije? Evo, mogli bi snimiti dokumentarac o afričkim vladarima koji su prodavali svoje podanike kao roblje bijelcima. Ovakav dokumentarac teško će se prikazati na Netflixu, jer se u pitanje ne smiju dovoditi “dogme” i narativi.

Ovaj dokumentarni film predstavlja još jedni potvrdu zašto ne bi trebalo gledati Netflix,  a već ranije sam pisao o tome članak koji možete pročitati ovdje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...