Petak, 26. travnja 2024.

Njujorška nadbiskupija provodi istragu zbog crkvene izložbe „Bog je trans“

Mnoge Hrvate u New Yorku, ali i mnoge druge stanovnike ove metropole, šokirala je vijest da se u crkvi sv. Pavla, rimokatoličkoj župi na Manhattanu, održava izložba: „Bog je trans: Queer duhovno putovanje“. Izložba prikazuje tri slike umjetnika Adaha Unachukwua, koji je prilikom ranijih postavljanja ove izložbe rekao da slike prikazuju duhovno putovanje LGBTIQ+ osoba. U nastavku teksta možete vidjeti tri slike takozvanog “duhovnog putovanja LGBTIQ+ osoba“.

Čak su i populističke novine Daily Mail u ponedjeljak izvijestile o izložbi, pri čemu su koristili politički korektan vokabular, naglašavajući da „sadržaj pomalo apstraktnih slika pokazuje osobni susret s duhovnim“. Ova izložba uopće ne zvuči bezazleno, nego za cilj ima nametnuti LGBTIQ+ ideologiju u Katoličkoj crkvi.

Također, ova izložba je u suprotnosti s jasnim naukom Katoličke crkve o transrodnoj ideologiji, a toga je trebao biti svjestan i upravitelj crkve prije davanja odobrenja za postavljanje izložbe. Izgleda da je zaboravio na činjenicu da je vatikanska Kongregacija (Dikasterij) za katolički odgoj izdala 2019. godine dokument pod naslovom „‘Muško i žensko stvori ih’ – Za put dijaloga o pitanju roda u odgoju“. U dokumentu stoji da je rodna ideologija fiktivni konstrukt, što je potvrđeno činjenicom da transrodnost „ima učinak zamagljivanja činjenice da je spol osobe strukturna odrednica muškog ili ženskog identiteta“.

Drugim riječima, rođeni smo kao muškarci ili žene. Rodni identitet nije nam, kako bi se modernističkim jezikom reklo, “dodijeljen“. Ovo je zdravorazumska stvar, koja je danas postala teško shvatljiva mnogima na Zapadu, a čini se i upravi crkve svetog Pavla.

Zbog neprikladne izložbe u crkvi, njujorški nadbiskup Timothy Dolan odlučio je pokrenuti službenu istragu. To je javnosti potvrdio i glasnogovornik njujorške nadbiskupije, napominjući da je uprava nadbiskupije za izložbu doznala iz medija.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...