Subota, 27. travnja 2024.

Islam naučava da Vatikan treba postati muslimanski

Islam u zadnja četiri desetljeća, napose nakon oživljavanja salafističke (radikalne) teologije, počinje u svom barbarstvu u Afganistanu, Iraku i Siriji podsjećati na ratnički islam iz vremena poslanika Muhameda. Stoga ne treba čuditi što u muslimanskim militantnim krugovima, na temelju sunitskih zbirki hadisa, jača zaboravljena teza o osvajanju Rima, točnije Vatikana.

Onaj tko racionalno gleda na svijet vidjet će problem koji se pojavio. Teza o osvajanju Rima otvoreno se propovijeda u džamijama. Zvuči nevjerojatno? Niti malo onome tko prati zbivanja u islamskoj teologiji. Čak je i The Time of Israel izvijestio 2016. godine o nastupu šeika Shabana Sherifa Madyja u jednoj džamiji u Kanadi, tijekom kojeg je rekao: „Poslanik Muhamed nam je rekao da će Konstantinopol biti osvojen. To je bio glavni grad Bizantskog Carstva… baš kao Vatikan danas, bio je glavni grad svih kršćana svijeta“.

Šeik je okupljenom mnoštvu nastavio govoriti da su se neka proročanstva poslanika Muhameda ostvarila, a neka još nisu. Zaključivši u svojoj invokaciji, pozivanju na džihad, tijekom kojeg će muslimani osvojiti „Rim, samo srce kršćanske države”. Taj proces, prema mišljenju šeiku, ne mogu shvatiti muslimani koji pate od psihičkog defetizma”, nego „ljudi vjere koji imaju volju, moć i razumijevanje, i znaju da je Poslanikov hadis istinit, jer on ne govori iz hira“.

Na koji hadis misli šeik Shaban Sherif Mady?

Vjerojatno šeik misli na odlomak iz hadiske zbirke „Sahih Muslim”, koji se nalazi u „XII. poglavlju: Osvajanja muslimana prije pojave Dedžala“. Prema predaji muslimana, nakon što osvoje svijet, pojavit će Dedžal, arapska riječ za lažova, i to će značiti da je došao kraj vremena. U islamskoj teologiji Dedžal predstavlja osobu koja će sebe predstavljati kao božanstvo i Allah će mu omogućiti da čini stvari koje je samo On u stanju izvršiti s ciljem da ljude stavi na kušnju.

Nadalje, u XII. poglavlju Allahov poslanik potiče muslimane: „Ići ćete u pohod na arapski poluotok i Uzvišeni Allah dat će Vam pobjedu. Onda ćete ići u pohod na Perziju i Uzvišeni Allah dat će Vam pobjedu. Onda ćete ići u pohod na Bizant i Uzvišeni Allah dat će Vam pobjedu. Zaratit ćete s Dedžalom i Uzvišeni Allah dat će Vam pobjedu“.

Prema predaji Dedžal će se pojaviti tek kada Bizantinci budu pobijeđeni! U prijevodu se koristi riječ Bizantinci, ali navedena riječ na arapskom jeziku bi se pravilnije prevela kao Rim (الرُّومَ).  I historija potvrđuje ovu tezu, jer se poslije pada Bizantskog carstva nije pojavio Dedžal i u radikalnim islamskim krugovima postoji teza da mora pasti Rim – Vatikan, što je u lingvističkom i eshatološkom kontekstu točnije.

U BiH dio muslimana prihvaća tezu o muslimanskom osvajanju Vatikana

Tu tezu prihvatio je i Bilal Bosnić, najpoznatiji salafistički radikal iz Bosne i Hercegovine, koji je “slavu” stekao prije desetak godina. Tada je u intervjuu za poznate talijanske novine „La Repubblicu” rekao da je cilj muslimana „da čak i Vatikan postane muslimansko mjesto. Ja možda to neću dočekati, ali doći će takvo vrijeme“. Ekstremni Bosnić, koji je prije deset godina održao tribinu pod nazivom „Savršenstvo šerijata – pogubnost demokracije“, poznat je po negiranju ustava BiH. Trenutno je na slobodi. Okuplja li sada nove sljedbenike za džihad?

Na ovo pitanje još nemamo odgovor, ali imamo podatke iz javnog izvještaja OSA-e (Obavještajno-sigurnosne agencije) za 2013. godinu. U izvještaju se više puta potvrđuje da radikalni muslimani predstavljaju najveću ugrozu za ustavni poredak BiH. Tada je u BiH živjelo nekoliko tisuća radikaliziranih muslimana, većinom bivših kriminalaca, a pravo pitanje je koliko ih živi deset godina kasnije?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...