Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Istraživanje pokazalo da su katolici postali manjina u Francuskoj dok je porastao broj muslimana

Izašli su rezultati istraživanja „Insee Trajectories and Origins“ (Téo 2) koje je potvrdilo da je broj katolika u Francuskoj jako opao u zadnjih šezdeset godina. Istraživanje je bilo usmjereno na one u dobnoj skupini od 18 do 59 godina, od kojih mnogi nisu primili vjerske obrazovanje ili su imigrirali u Francusku u posljednjih šezdeset godina.

U rezultatima istraživanja prvo su ponovljene statističke činjenice, kao ona da su od 1872. do 1960. katolici činili 97% stanovništva Francuske. Međutim, u zadnjih šezdeset godina broj katolika u Francuskoj je pao na samo 25% stanovništva, a očekuje se da će se silazni trend nastaviti.

Kao razloge smanjenja broja katolika u Francuskoj, istraživanje navodi trendove koji su prvi put uočeni u prethodnom istraživanju, Téo 1, a promijeni su se u vremenu provedbe istraživanja Téo 2. Uočen je porast nereligioznih Francuza. Istraživanje je potvrdilo da većinu stanovništva, čak 53% sada čine ateisti i agnostici.

U međuvremenu, u posljednjih dvanaest godina, postotak katolika smanjio se s 43% francuskog stanovništva na 25%. Istraživanje ne navodi niti jedan razlog za tako veliko smanjenje broja francuskih katolika. Vjerojatno je kriza seksualnog zlostavljanja maloljetnika unutar Crkve bila faktor, ali ta kriza nije započela egzodus katolika iz Crkve u Francuskoj.

Opadanje broja katolika suprotstavljeno je stalnom rastu udjela Francuza koji se identificiraju kao muslimani. U zadnjih dvanaest godina, u istom vremenskom okviru, povećao se broj muslimana u Francuskoj s 8% na 12% stanovništva. U studiji je kao razlog porasta broja muslimana navedena visoka stopa reprodukcije. Naime, stopa rađanja u muslimanskim obiteljima u Francuskoj je 24% viša nego u katoličkim obiteljima.

Također, kao važan faktor u promjeni vjerske strukture francuskog stanovništva navedena je imigracija, budući da je sada udio francuskih građana rođenih u drugim zemljama premašio 10% ukupnog stanovništva. Izvješće primjećuje da imigranti katoličke vjeroispovijesti imaju tendenciju da se u velikoj mjeri sekulariziraju nakon što duže žive u Francuskoj. Isto se ne može reći za muslimane.

U izvješću se zaključuje da je vidljiv pad katolicizma u Francuskoj započeo 60-ih, u godinama neposredno nakon Drugog vatikanskog sabora. Također je u istraživanju istaknuto da odgovori građana pokazuju da „židovske i muslimanske obitelji bolje prenose svoju vjeru od katoličkih obitelji”. Znanstvenici sugeriraju da bi rješenje za povećanje broja katolika u Francuskoj moglo biti stavljanje većeg fokusa na vjersko obrazovanje i formaciju mladih katolika.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...