Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Izraelski ministar kritizirao Sorosa zbog financiranja radikalnih palestinskih organizacija

Amichai Chikli, trenutni izraelski ministar za dijasporu i socijalnu jednakost, rekao je u četvrtak za Fox News Digital da Alex Soros, koji je nedavno preuzeo upravljanje bogatstvom svoga oca, nastavlja financirati protuizraelsku politiku. Naglasio je više puta tijekom intervjua da država Izrael nema očekivanja „da će sin (Alex) biti veliki cionist“.

Izraelski ministar tvrdi da Soros, točnije njegova zaklada Otvoreno društvo, financira organizaciju J Street koja je više puta stala na stranu iranskog režima i Palestinaca. Također, ministar tvrdi da je organizacija podržala održavanje protuizraelskog događaja koji se nedavno, pod vodstvom zastupnice Rashibe Tlaibe, trebao održati u Kongresu.

Zastupnica je htjela Dan Nakbe – sjećanje na događaj kada su Palestinci ostali bez domova zbog proglašenja države Izrael – obilježiti u Kongresu. Uz to, zastupnica tvrdi da su holokaust i Dan Nakbe (arapska riječ za katastrofu) jedna te ista stvar, što je prema riječima ministra Chiklija „uvrnuti palestinski način iskrivljavanja stvarnosti“.

Mnoge pratitelje Fox Newsa iznenadila je jedna tvrdnja koju je spomenuo ministar Chikli. Naime, ministar tvrdi da Soroseva zaklada „daje novac radikalnim palestinskim organizacijama u Izraelu, koje državu Izrael predstavljaju kao kolonijalnu državu i moralni grijeh“. Naveo je nevladinu organizaciju Adalah, što na arapskom jeziku znači „pravda“, kao organizaciju koja „niječe viziju Izraela kao židovske države” u svojoj „objavljenoj viziji arapskog društva u Izraelu“.

Ministar Chikli je također prozvao Georgea Sorosa zbog odbijanja da prizna modernu definiciju antisemitizma koju je predložilo Međunarodni savez za sjećanje na holokaust (IHRA), tvrdeći da je George Soros „aktivist broj jedan koji se bori protiv Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust“.

Osudi Soroseve protuizraelske politike pridružio se ugledni pravni stručnjak Will Scharf, suosnivač organizacije Židovi protiv Sorosa (JAS). U intervjuu za Fox News Digital rekao da bi se „ženskaroš Alex Soros trebao kloniti politike prije nego napravi još veću štetu Sjedinjenim Američkim Državama, Izraelu i svakoj drugoj zemlji u kojoj su trenutno aktivne Soroseve organizacije“.

Pravni stručnjak Scharf tvrdi da je „Soros potrošio milijarde financirajući ciljeve“ koji „idu od pokreta BDS do protuizraelskih aktivnosti“. Zaključivši kako mu je čast „javno govoriti protiv njega u ime Židova diljem svijeta koji se protive njegovom planu“. Brojni konzervativni Židovi smatraju da tamo gdje George Soros uloži novac slijedi destrukcija.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...