Subota, 27. travnja 2024.

OVAKO NEŠTO NIKADA NISTE VIDJELI: Pogledajte što nizozemska zaklada radi djeci

Nizozemska zaklada Rutgers, “posvećena“ spolnom odgoju mladih, našla se na udaru kritika nakon što je objavila video zapis koji prikazuje nedolično ispitivanje djece o spolnom odnosu i masturbaciji.

Zaklada Rutgers – koju financiraju Zaklada Billa i Melinde Gates – objavila je 20. ožujka video zapis pod nazivom „Wat vind ik fijn“ („Što mi se sviđa?“) na društvenim mrežama, ali ga je samo dan poslije uklonila. Prije nekoliko dana su neki feministički portali, kao Reduxx.info, objavili video zapis koji je, naravno, izazvao šok javnosti. Trenutno se u nizozemskim institucijama zbog ovog video zapisa odvija žestoka rasprava o spolnom odgoju u obrazovnim institucijama.

Petominutni video koji je producirao Rutgers imao je za “cilj prikazati početak projekta” eksplicitnijeg spolnog obrazovanja u nizozemskim školama. U videu zapisu možete vidjeti maloljetnike različite dobi kako razgovaraju o spolnosti sa svojim roditeljima ili skrbnicima. Ali eksplicitna priroda razgovora mnoge je gledatelje uznemirila.

OPREZ! TWEET JE OSJETLJIVOG SADRŽAJA!

U jednoj od prvih scena šestogodišnji dječak po imenu Loek razgovara sa svojim homoseksualnim posvojiteljima.

„Voliš li kad te netko mazi?“, pita dječaka jedan od njegovih posvojitelja. Dječak na ovo pitanje odmahuje glavom. A posvojitelj nastavlja: „A što je sa škakljanjem?“, a dječak odgovara da to voli. Homoseksualni posvojitelj na to odgovara: „Oh, morat ćemo to raditi svaku noć prije nego što zaspiš“.

U razgovoru s devetogodišnjom Puk, njezina majka kaže: „Spolni odnos nije samo za rađanje djece. Ranije sam rekla da je to također zabavno raditi. Otkrivaš kako funkcionira tvoje tijelo i kako funkcionira moje tijelo”. Njezina majka je nastavila: „Ne mogu samo dječaci doživjeti orgazam. I djevojke mogu doživjeti orgazam. Ali mi tada nemamo ejakulaciju, jer mi nemamo spermu. Ali to je lijep osjećaj. I očito si već istražila svoju vaginu, zar ne?“.

Majka je kasnije počela opisivati djevojčici vanjsku anatomiju ženskih spolnih organa, dok je ona posramljeno sjedila. „Imaš svoje unutarnje stidne usne i tamo su dvije male rupice, jedna za mokrenje i jedna odakle beba izlazi. A iznad tih rupa također je neka vrsta gumba. Jesi li to ikada vidjela ili nisi?…”.

Djevojčica je odmahivala glavom u znak neslaganja, navodeći svoju majku da odgovori: „Prije nisi učila o tome, ha? Mali gumb zove se klitoris. Dodirom on daje vrlo lijep osjećaj. Zapravo je jako lijepo kada dodirneš taj gumb. Na primjer, možeš ga protrljati prstom…“.

Četverogodišnjem dječaku po imenu Mats majka je postavljala jednako invazivna pitanja o spolovilima i masturbaciji. Njegova majka ga je pitala: „Igraš li se ikad sa svojim spolovilom? Dotičeš li ga ikada?“, nastavljajući: „I kakav je bio osjećaj? Kada to činiš?“, a šokirani dječak nije ništa odgovorio. Njegova majka nastavila je s nizom pitanja: „Radiš li to kad jedemo? Ne radiš to kada jedemo, zar ne? Ili u učionici? Ne radiš to tamo, zar ne? Zašto to ne radiš u razredu? Kada se možeš igrati sa svojim spolovilom?“.

Ponavljam da je bilo potrebno manje od dana, nakon što je video zapis objavljen, da Zaklada Rutgers obriše ovaj video zapis sa svojih profila na društvenim mrežama, tvrdeći da su ga neki izvukli “iz konteksta“.

I ranije je zaklada Rutgers bila na udaru kritika zabrinutih roditelja zbog njihovih preporučenih nastavnih planova i programa za spolni odgoj, od kojih neki potiču da se djeca obrazuju o spolnom odnosu od rođenja. U nedavnom dokumentu koji je distribuirala Zaklada Rutgers za mlade u dobi od „0-18“ predložen je popis literature (materijala) za čitanje. Među njima je i knjiga za šestogodišnjake pod naslovom „Što je spolni odnos?“, u kojoj se na neprimjeren način govori o spolnom odnosu.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...