Subota, 27. travnja 2024.

Francuska: Anarhisti divljački pretukli 80-godišnjeg svećenika

U tijeku velikih prosvjeda koji su prošlog tjedna zahvatili Francusku nakon smrti 17-godišnjeg arapskog tinejdžera Nahela M., pojavila su se izvješća da je nasilni napad na starijeg francuskog svećenika u Saint-Étienneu povezan s prosvjedima. Biskupija Saint-Étienne kasnije je objavila službenu izjavu kojom je to osporila.

Lazarist Francis Palle, 80-godišnji svećenik u Saint-Étienneu, brutalno je napadnut u noći 29. lipnja. Prema riječima očevidaca, skupina prosvjednika iznenada je napala o. Pallea, okruživši ga i vrijeđajući ga bez povoda. Zatim su ga udarili, a svećenik se zbog snage udarca srušio na tlo. To nije bilo dovoljno anarhističkim prosvjednicima pa su ga nastavili tući dok je ležao. Ukrali su mu mobitel i novčanik.

Portal Catholic Arena objavio je 1. srpnja na Twitteru da je svećenik „pretučen, opljačkan i ostavljen da se bori za život nakon pokušaja linča islamskih pobunjenika“. U istom tweetu pišu da je „Osamdesetogodišnji svećenik bio jedan od mnogih katolika na meti (napada) dok zemlja klizi u potpunu anarhiju“. Do sada nisu pružili nikakav dokaz za svoje tvrdnje.

Zbog težina ozljeda o. Palle prebačen je u najbližu bolnicu, gdje se nalazio na odjelu intenzivne njege. Ovaj brutalni napad izazvao je bijes i tugu unutar lokalne zajednice, ali i šire. Brojni građani Saint-Étiennea okupili su se u crkvama da bi osudili ovaj čin nasilja i izrazili podršku i molili za brzi oporavak o. Pallea.

Dva dana nakon incidenta biskupija Saint-Étienne izdala je službeno priopćenje u nastojanju da “ispravi stvar“. U priopćenju je navedeno da društvenim mrežama kruže “djelomično točne objave” o incidentu. Iako je istina da je o. Palle bio žrtva napada tijekom kojeg je oboren na tlo i udaran, a potom i opljačkan, ali, prema riječima 80-godišnjeg svećenika, nikada nije izgubio svijest.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...