Subota, 27. srpnja 2024.

Krovna organizacija vodenih športova potpala pod utjecaj trans-ideologije

Međunarodna plivačka organizacija poništila je djelomičnu zabranu natjecanja transrodnim sportašima objavivši uvođenje nove “otvorene kategorije“ koja će im omogućiti natjecanje.

U utorak je predsjednik FINA-e, Svjetskog saveza vodenog športa, Husain Al-Musallam rekao da je rasprava o transrodnim sportašima “vrlo složena tema“, ali je inzistirao da „sport mora biti otvoren za sve“, izvijestio je NBC News. Al-Musallam nije rekao kada će nova kategorija biti implementirana, ali bi to moglo biti već ove godine, i tko će se sve moći natjecati u toj kategoriji.

„Drago mi je što Vam danas mogu reći kako sada radimo planove za ispitivanje otvorene kategorije i nadamo se da ćemo uskoro moći potvrditi sve detalje“, dodao je Al-Musallam tijekom svoje objave na Svjetskom kongresu vodenih športova u japanskom gradu Fukuoka.

Svjetski savez vodenih športova zabranio je ranije transrodnim sportašima promjenu kategorije, a tada je Al-Musallam rekao: „Važno je zaštiti naše sportašice“. Sada je promijenjena priča, jer prema tvrdnji Al-Musallama “nitko ne treba biti isključen iz natjecanja“.

Odluka FINA-e dolazi nakon odluke Međunarodnog upravnog tijela natjecateljskog biciklizma, Union Cycliste Internationale (UCI), koje je ovog mjeseca službeno zabranilo rođenim muškarcima natjecanje u ženskim kategorijama. Organizacije je 14. srpnja objavila izjavu ažurirajući svoju politiku zabrane natjecanja svim transrodnim športašima, ako su “promijenili spol“ nakon što su prošli pubertet, u ženskim kategorijama. Ali ta promjena pravila ipak nije spriječila rođenog muškarca Austina Killipsa u osvajanju naslova za naslovom u SAD-u.

U nekoliko drugih športova također je zabranjeno muškarcima da se natječu kao žene. Međunarodni ragbi savez donio je prošle godine pravilo kojim se sportašima rođenim kao muškarcima zabranjuje da se natječu kao žene. Također, u prosincu 2022. godine Međunarodni savez disk golfa izrekao je sličnu zabranu.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...