Subota, 27. travnja 2024.

Planirani događaj spaljivanja Tore i Biblije u Švedskoj zaustavljen snažnom reakcijom izraelskih dužnosnika

Izrael je u petak uputio oštre diplomatske poruke švedskim dužnosnicima nakon odluke stockholmske policije da dopusti spaljivanje Biblije i Tore tijekom prosvjeda zakazanog za ovaj vikend ispred izraelskog veleposlanstva. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je švedsku vladu da prekine prosvjed i poručio: „Svete knjige svih religija moraju se poštovati“. U tweet objavi napisao je da oštro osuđuje odluku švedskih vlasti i da „država Izrael vrlo ozbiljno shvaća ovu sramotnu odluku koja šteti Svetinji nad svetinjama židovskog naroda“.

I drugi izraelski dužnosnici osudili su čin spaljivanja svetih knjiga; uključujući izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga, koji je rekao: „Kao predsjednik države Izrael, osudio sam spaljivanje Kurana, svete knjige muslimana, i sad sam slomljen zbog toga što ista sudbina čeka židovsku Bibliju, vječnu knjigu židovskog naroda“.

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen navodno je u petak ujutro razgovarao s izraelskim veleposlanikom u Švedskoj, Ziv Nevom Kulmanom, radi poduzimanja koraka da spriječe spaljivanje Tore. Poručio je švedskim političarima: „Spaljivanje svitka Tore je zločin mržnje, provokacija i ozbiljno šteti židovskom narodu i tradiciji. Pozivam švedske institucije da spriječe ovaj prezira vrijedan događaj i da ne dopuste spaljivanje svitka Tore“.

Odluka stockholmske policije dolazi samo nekoliko tjedana nakon što se Švedska suočila sa spaljivanjem Kurana u protuislamskim prosvjedima ispred džamije u Stockholmu. Prosvjed zakazan za ovaj vikend očito je trebao biti odgovor na kontroverzne protuislamske prosvjede, ali jedan od muslimanskih prosvjednika danas je u razgovoru s novinarom DW-a (Deutsche Welle) potvrdio da su odustali od prosvjeda i spaljivanja Biblije i Tore.

Ovo je još jedna pobjeda izraelske diplomacije, ali ova nas pobjeda vodi prema pitanju: zašto švedski političari, deklarirani kršćani, nisu reagirali? Zato što su multikulturalizam i nadolazeći izbori za švedske političare važniji od istine. Možda i u tome treba tražiti razlog zašto se mnogi imigranti nikad nisu integrirali i iskazali zahvalnost državi, Švedskoj, koja ih je primila.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...