Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

23. kolovoza: Na današnji dan su Hitler i Staljin sklopili agresivni vojni savez

U Europi se na današnji dan obilježava Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma – koji se poklada s datumom potpisivanja „ „Sporazuma o prijateljstvu, nenapadanju i državnim granicama“ između Hitlera i Staljina.

U našoj se zemlji zbog utjecaja sinova i kćeri “naroda i narodnosti“ ovaj Dan sjećanja zaboravlja pa postoji fundamentalna potreba osvješćivanja građana o posljedicama totalitarnih režima – napose komunizma. S obzirom na pokolje koje je komunistički režim izvršio, bilo bi bolje bilo da su u europskim institucijama odlučili staviti komunizam na prvo mjesto, a ne na zadnje mjesta popisa totalitarnih režima. Postoji isto tako i vremenska nedosljednost: komunisti su 1917. revolucijom preuzeli vlast u carskoj Rusiji, talijanski fašisti osvojili su 1922. vlast u Italiji dok su nacisti 1933. preuzeli vlast u Njemačkoj.

Ipak, u europskim institucijama, bez obzira što su postale leglo ljevičarskih protunaravnih vrijednosti, odlučili su uzeti ovaj datum zbog pakta iz 1939. između dva najgora zločinačka sustava u povijesti Europe – nacionalsocijalizma i komunizma. Pakt Ribbentrop-Molotov, ili kako se službeno zvao „Pakt o nenapadanju i prijateljstvu između Njemačke i Saveza Sovjetskih socijalističkih Republika“, predstavljao je savez između Hitlera i Staljina. Osim interesne podjele zemalja Srednje i Istočne Europe, paktom je uređena i trgovinska razmjena. Nijemci su od Sovjeta dobivali naftu i sirovine, a Sovjeti od Nijemaca modernu tehnologiju.

No “velika ljubav“ između Hitlera i Staljina pukla je 22. lipnja 1941. kada su nacisti odlučili napasti svoje prijatelje pokretanjem Operacije Barbarossa. I u Hrvatskoj je taj dan pukla ljubav između nacista i komunista – obilježava se kao Dan antifašističke borbe. Nekadašnji Hitlerovi saveznici u Hrvatskoj bili su tako očajni što je Hitler napao njihovog velikog vođu Staljina da su se odlučili boriti, ni manje ni više nego protiv Hrvatske. I taj dan ustanka je jedinstveni događaj u Hrvatskoj, ali ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Hrvatska za svoj državni praznik ima dan kada su se lokalni prijatelji fašista (nacista) prozvali antifašistima i odlučili boriti protiv svoje države? Postoji li ijedna takva država u svijetu?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...