Petak, 03. svibnja 2024.

Hoće li Joe Biden kazneno odgovarati zbog mutnih poslova sa sinom Hunterom?

Liberalni politički komentator Sam Harris prošle je godine u podcastu „Triggernometry” izjavio da je postojala „zavjera” medija da se prikrije sadržaj prijenosnog računala Huntera Bidena (tzv. laptop iz pakla) – i da je to bilo „opravdano”. Harris smatra Donalda Trumpa „egzistencijalnom prijetnjom našoj demokraciji” i ustvrdio je da nije samo ljevičarski pokret taj koji ga je želio spriječiti da ostane na vlasti, nego i dio republikanaca. Za njega je cenzura vijesti o Bidenovu sinu bila opravdana jer se time spriječio Trumpov dolazak na vlast.

Većina korporativnog tiska, dakako, ignorirala je priču o Hunteru Bidenu, a CNN-u je trebalo gotovo godinu i pol da prizna da je „laptop iz pakla” legitiman. Na računalu su pronađeni dokazi o konzumaciji droge, prostitutkama, ali i umiješanosti današnjega američkog predsjednika u određene mutne poslove.

Optužbe bivšeg poslovnog partnera

Dok se Donalda Trumpa posljednjih mjeseci svim sredstvima nastoji spriječiti u novoj predsjedničkoj kandidaturi, pravosuđe nije toliko zainteresirano za procesuiranje Bidenova sina. No dokazi o njegovim kriminalnim radnjama sve više izlaze na vidjelo.

Tucker Carlson tako je prošli petak objavio drugi intervjua s bivšim poslovnim suradnikom predsjedničkog sina Huntera Bidena, Devonom Archerom, upuštajući se u detalje poslovanja obitelji Biden za koje su tzv. mainstream mediji pokazali vrlo slabi interes.

Republikanci vide Archera kao ključnog svjedoka u svojoj istrazi o optužbama da je obitelj Biden bila uključena u korumpirane poslove iskorištavajući njegovu poziciju druge osobe u Obaminoj administraciji.

Archer je nazvao „kategorički lažnom“ tvrdnju da stariji Biden nije imao saznanja o poslovanju svog sina, rekavši da je „znao za Hunterovo poslovanje, sastao se s Hunterovim poslovnim partnerima” pa čak i napisao pismo iz 2011. koje je „ilustriralo da me poznaje“. U pismu se bivši potpredsjednik ispričao „što nije dobio priliku razgovarati s vama na jučerašnjem ručku“, objašnjavajući da je bio zaokupljen tadašnjim predsjednikom Kine Hu Jintaom.

Archer je rekao i to da je Hunter stavio svog oca, tadašnjeg potpredsjednika Joea Bidena, na spikerfon dok se sastajao s poslovnim partnerima najmanje 20 puta.

Otkrivene laži

Nakon što su tijesno ponovno preuzeli Zastupnički dom američkog Kongresa na prošlogodišnjim izborima, republikanci su istraživanje obitelji Biden naveli kao jedan od svojih prioriteta. Kritičari optužuju Ministarstvo pravosuđa SAD-a za politički motivirana dvostruka mjerila jer nije istraživalo navodne zločine u obitelji Biden dok je optuživalo bivšeg predsjednika Donalda Trumpa  s ciljem njegove političke eliminacije.

Apologeti demokratske stranke idu toliko daleko da tvrde da je irelevantno to što je Joe Biden lagao da se nije sastajao s poslovnim partnerima svoga sina.

Utvrdilo se da je bila laž i Bidenova izjava iz kampanje 2020. o tome da nitko iz njegove obitelji nije primao novac iz Kine. Pokazalo se da je Hunter Biden sa suradnicima naplatio milijune iz te zemlje s kojom SAD danas razvija strateško rivalstvo na svim područjima.

Bit će zanimljivo pratiti razvoj pravosudnih procesa protiv Donalda Trumpova, ali i protiv Huntera Bidena. Istraga u potonjem slučaju bez ikakve bi sumnje mogla otkriti štošta toga o samom aktualnom američkom predsjedniku. U polariziranom američkom društvo bit će teško jedan slučaj predimenzionirati, a drugi ignorirati. Kako bilo, pred nama je zanimljivih godinu dana koji će u bitnome odrediti smjer američke politike u idućim godinama.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...