Nedjelja, 28. travnja 2024.

Zaklada „Otvoreno društvo“ namjerava fokus preusmjeriti na srednjoeuropske zemlje

Unatoč stalnim novinskim člancima da milijarder George Soros zaustavlja financiranje nevladinih organizacija, njegov sin, Alex Soros, poručuje kako to nije točno i da će zaklada „Otvorenog društva“ preusmjeriti fokus na srednjoeuropske zemlje. Ljevičarske novine (kao Népszava, Klubrádió i Alfahír) ranije su izvještavale o navodnom povlačenju zaklade „Otvorenog društva“ i o nevladinim organizacijama koje se žale na “smanjenje” i “povlačenje sredstava”.

Međutim, glasine o potpunom povlačenju opovrgnuo je sin Georgea Sorosa u intervjuu za Politico. U nedavnom intervjuu za Politico rekao je: „Vijesti da zaklada „Otvorenog društva“ napušta Europu je obmanjujuća. Ne odlazimo“.

Prema Alexu Sorosu, koji je preuzeo zakladu od svog oca, restrukturiranje zaklade znači stavljanje naglaska na pojačavanje aktivnosti u zemljama poput Poljske ili Mađarske. Osim nastavka financiranja nevladinih organizacija, nastavit će podržati i Srednjoeuropsko sveučilište, čije je sjedište dijelom u Budimpešti.

Mađarske novine Magyar Nemzet također izvještavaju da će mnoge inicijative zaklade „Otvorenog društva“, koja se bori za uklanjanje konzervativaca i populista s vlasti diljem srednje Europe, prihvatiti Europska unija – što znači da će mnoge projekte morati plaćati porezni obveznici Europske unije.

Prije desetak godina Soros je imao veliki broj suradnika u institucijama Europske unije. U kolovozu 2016. godine portal DC Leaks objavio je preko 2500 dokumenata iz interne baze zaklade „Otvorenog društva“, uključujući publikaciju pod naslovom „Provjereni saveznici u Europskom parlamentu 2014. – 2019.“. Prema popisu, George Soros je tada imao određeni utjecaj na 226 političara u Europskom parlamentu koji se sastoji od 705 zastupnika – Soros je tada imao najveći broj saveznika (i lobista) u institucijama Europske unije.

U sadašnjem kontekstu to također znači da Soros može ostvarivati svoje interese u Europi bez izravnog financiranja, jer njegovi saveznici od povjerenja odlučuju o fondovima Europske unije koji velikodušno dijele eure nevladinim organizacijama i medijskim organizacijama koje podržavaju liberalne agende zaklade „Otvorenog društva“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...