Utorak, 30. travnja 2024.

Kamp za migrante izgrađen je u nekoliko mjeseci, a stradali na Banovini čekaju tri godine na obnovu

Posljednjih mjeseci bili smo bombardirani člancima u srednjostrujaškim medijima o gradnji prihvatnog centra za migrante u Dugom Dolu kod Krnjaka. Vijest je došla do šire javnosti zbog prosvjeda lokalnog stanovništva, kako Hrvata u općini Barilović, tako i Srba u općini Krnjak.

Srbima je teško bilo mirno prosvjedovati, jer su posljednji put mirno prosvjedovali 1991. godine pa su “prosvijetljeni“ tada odlučili dignuti prosvjed na novu razinu – dignuli su oružanu pobunu protiv Republike Hrvatske. Ali su sada začudo ostali mirni, unatoč svakodnevnim prosvjedima, i nakon obećanja da će im se poboljšati prometna infrastruktura su, prema navodima medija, pristali na gradnju kampa za migrante.

I danas je došao radostan dan za stanovnike općine Krnjak i vladajuću stranku, gradnja kampa za migrante je u završnoj fazi. Brojni srednjostrujaški i lijevi mediji izvijestili su o ovom važnom graditeljskom pothvatu. Uistinu je riječ o pothvatu. Državnoj vlasti trebalo je tri godine da obnovi jednu kuću u Sisku, barem tako tvrdi zamjenik gradonačelnice Siska, a kamp je podignut u nekoliko mjeseci. Stoga bi se gradnja kampa za migrante mogla svrstati u graditeljsko čudo HDZ-ovskog svijeta.

Upravo tako. Ako Bruxelles ima svoje graditeljsko čudo – skulpturu Atomium izgrađenu za Svjetsku izložbu 1958. godine, onda i prvaci HDZ-a mogu gostima iz Bruxellesa pokazati svoje graditeljsko čudo za početak velike seobe migranata u Hrvatsku. Kamp za migrante označava početak nove ere u Hrvatskoj, a možda premijer Plenković, kojeg satirično nazivaju Plen Kim-Un, uvede novi kalendar s nultom godinom koji će započeti na dan otvaranja kampa? Ipak treba svečano obilježiti dan kada je Hrvatska postala nova Lampedusa.

U međuvremenu, dok stanovnici Banovine nastoje sami obnoviti kuće, Vlada čini sve moguće za migrante, jer su oni, prema riječima zamjenika načelnika općine Krnjak, „sigurno vrijedni naše zaštite i pažnje“. Vlada očito nije uzela u obzir da kamp za migrante neće riješiti problem seobe naroda, niti se dolaskom tolikog broja migranata može jamčiti sigurnost našim građanima. To što je kamp na slabo naseljenom području ne znači da se neće nastavljati događati kaznena djela, jer samo petsto mjesta u kampu nije dovoljno za tisuće migranata koji svakodnevno prolaze tom rutom. Sljedeći mjeseci to će pokazati.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...