Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Muslimanski ‘čuvari morala’ sve su češća pojava u bečkim školama

Učitelji i njihovi sindikalni predstavnici, kao i druge skupine, strahuju i žale se državnim institucijama zbog porasta broja učenika islamske vjeroispovijesti koji su u bečkim školama postali ‘čuvari morala’ – učenici islamske vjeroispovijesti nameću ponašanje učenicima i djelatnicima škole prema šerijatskom zakoniku. Sindikalni predstavnici rekli su da se situacija u školama pogoršala nakon Hamasovog masakra nad židovskim civilima (7. listopada).

Thomas Krebs, koji je član Sindikata učitelja u osnovnim školama u gradu Beču, pozvao je bečkog gradonačelnika Michaela Ludwiga na konkretne poteze: „Sve više imamo posla s učenicima koji u škole unose političke ili vjerske ekstremističke stavove te odbacuju i ismijavaju naše vrijednosti i našu vladavinu prava“.

Prema Krebsu, učenicima, profesorima i djelatnicima škola rugaju se i prijete radikalizirani učenici. Također tvrdi da učenici pokušavaju nametnuti paralelno društvo unutar škola zahtijevajući prostore za molitvu i paralelno s time nameću učenicama kako se trebaju ponašati, što trebaju nositi…. Dodao je da učitelji i uprava škola više ne mogu sami rješavati probleme, budući da su mnogi roditelji problematičnih učenika zaprijetili školama pravnim postupcima ili su nazvali profesore ‘rasistima’.

Usporedno s pojavom ‘čuvara morala’, djelatnici nekih bečkih škola svjedoče pojavi Hamasove propagande u učionicama, a mnogi učenici islamske vjeroispovijesti brane akcije islamske terorističke skupine. ‘Čuvari morala’ ili moralna policija ne postoji samo u bečkim školama nego i u drugim austrijskim gradovima.

Austrija je godinama središte radikalnog islama, a grad Graz je dugi niz godina bio uporište radikalnih muslimana. Stručnjaci za sigurnost istaknuli su da je 2017. godine u Grazu jedanaest od dvadeset gradskih džamija bilo povezano s radikalnom islamskom teologijom i zbog toga su imami bili pod nadzorom austrijske obavještajne službe.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...