Nedjelja, 28. travnja 2024.

Sotonistički bend ne može nastupiti u Beogradu, ali može u Zagrebu

Prošli su tjedan ljevičari digli medijsku prašinu u Srbiji jer je otkazan koncert sotonističkog poljskog benda „Batushka (Батюшка)“ – ozloglašenog zbog kombiniranja black metal glazbe s crkvenim napjevima. U prostorima ‘umjetničke komune’ Dorćol Platz u Beogradu trebao se 23. studenog održati koncert, ali je zahvaljujući pritisku javnosti otkazan. Ovo nije prvi put da su koncerti sotonističkog poljskog benda otkazani.

Monah Arsenije Jovanović, poglavar samostana sv. Petra i Pavla kod Mionice, prvi je pozvao građane na miran prosvjed protiv „sotonista iz Poljske“. Upozorio je građane da bend izlaže ruglu pravoslavnu ikonografiju i kršćanske simbole. Bend je kontroverzan zbog donošenja mrtvačkih sanduka na pozornicu, stavljanja lubanja pokraj ikona svetaca, blasfemičnog korištenja odjeće pravoslavnih monaha i izrugivanja kršćanstva u pjesmama.

Nažalost, za razliku od Beograda, koncert ovog benda održat će se danas (22. studenog) u kasnim večernjim satima u zagrebačkom klubu „Močvara“. Ovaj klub, točnije neprofitna organizacija „Udruženje za razvoj kulture – URK“, financira se djelomično javnim sredstvima. Porezni obveznici omogućuju djelovanje ovog kluba, a uprava kluba omogućuje nastup bendu koji u svojim pjesmama blasfemično vrijeđa kršćanstvo. Što je lijepo u pjesmama benda „Batushka“?

Ništa. ‘Umjetnička sloboda’ je u institucijama kao „Močvara“ postala izgovor za vrijeđanje osjećaja, u ovom slučaju kršćana, i rušenje bilo kakvih običaja u društvu. Večerašnji nastup sotonističkog benda pokazuje nedosljednost ljevičara i spremnost na uništenje liberalne ideje slobode – uništavaju institucije o kojima ta sloboda ovisi svojom pristranošću.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...