Subota, 04. svibnja 2024.

Vandalizam u Zagorju: Zapaljen Gospin kip u poznatom svetištu

Uznemirujuća vijest dolazi iz srca Zagorja, točnije iz Pregrade, gdje je vandal u subotnjim poslijepodnevnim satima zapalio kip Majke Božje Kunagorske. Iako je svetište Majke Božje Kunagorske, u kojem se kip nalazi, manje poznato u drugim dijelovima Hrvatske, stanovnici Pregrade stoljećima se utječu zagovoru Majke Božje Kunagorske. I zato su uznemireni stanovnici Pregrade odmah poslije vandalskog čina počeli dijeliti vijest na društvenim mrežama.

Zgroženost ovim činom izrazio je i pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj, koji je obećao pomoć grada u obnovi Gospinog kipa, a župnik, vlč. Ivan Mikec, zahvalio se članovima DVD Pregrada na brzoj reakciji.

Također, brzom reakcije policije počinitelj nije ostao nepoznat. Danas su iz PU krapinsko-zagorske otkrili da su uhitili 28-godišnjeg hrvatskog državljanina protiv kojeg je podignuta kaznena prijava zbog izazivanja požara, tj. pokušaja uništavanja Gospina kipa. Policijski istražitelji su lokalnim novinarima rekli da je optuženi u natkrivenom paviljonu, na staklenom oltaru zapalio lučicu koju je poprskao zapaljivom tekućinom, uslijed čega se plamen proširio i zahvatio kip. Za sada nije poznato koji je razlog optuženi imao za poduzimanje ovog čina.

Pogledajte kako izgleda kip Majke Božje Kunagorske nakon požara.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...