Subota, 27. travnja 2024.

Nastavnik pokazao učenicima karikaturu proroka Muhameda, zbog prijetnji već tri godine živi pod policijskom zaštitom

Nastavnik religijske kulture u gimnaziji Batley skriva se već tri godine zbog toga što je učenicima tijekom nastave pokazao karikaturu proroka Muhameda. Njemu, ali i cijeloj njegovoj užoj obitelji, britanski muslimani prijete nasilnom odmazdom, jer je, prema sunitskoj tradiciji, svako prikazivanje proroka Muhameda blasfemično.

U britanskom gradiću Batleyju u okrugu West Yorkshire prosvjedi muslimana protiv nastavnika trajali su tjednima, a nastavnik se branio da su na satu raspravljali o slobodi govora. Uprava gimnazije, očito, nije dijelila njegove shvaćanje slobode govora kada ga je suspendirala, a lokalni muslimani podijelili su njegov identitet na društvenim mrežama tvrdeći da je počinio nasilan ‘teroristički čin’ kojim je uvrijedio muslimane.

Nakon što je nastavnik primio mnogobrojne prijetnje smrću, stavljen je pod policijsku zaštitu i premješten na nepoznatu lokaciju izvan Yorkshirea. Sada, tri godine kasnije, njegova žena i njihovo četvero djece i dalje strahuju da ne doživi sudbinu francuskog nastavnika Samuela Patyja, kojemu je odrubljena glava zbog prikazivanja karikatura proroka Muhameda.

Iako su bivši učenici gimnazije Batley pokrenuli peticiju u kojoj su skupili 70 000 potpisa za njegov povratak na radno mjesto te mu je suspenzija naposljetku ukinuta, njegov povratak u gimnaziju Batley nije vjerojatan.

Nedugo nakon događa u Batleyju, Dobrotvorna komisija za Englesku i Wales ustvrdila je da je lokalna islamska dobrotvorna organizacija „Svrha za život“ imala važnu ulogu u rasplamsavanju mržnje, jer je objavila poruku u kojoj su „izazvali napetosti unutar lokalne zajednice“.

S druge strane, javnost je ponajviše kritizirala konzervativnu vladu jer nije uspjela zaštititi nastavnika i obraniti načelo slobode govora, čime je poslala štetnu poruku i onemogućila raspravu o kulturno osjetljivim pitanjima.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...