Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Uoči korizmenih bdjenja pred bolnicama, Njemačka zabranila pro-life okupljanja

Kabinet njemačke vlade prihvatio je 24. siječnja predloženi zakon kojim se ograničava pro-life aktivizam ispred bolnica za pobačaje. Lisa Paus, ministrica obitelji, starijih građana, djece i mladih, nada se da će njemački parlament ovog ljeta usvojiti prijedlog zakona.

Prema njemačkim srednjostrujaškim novinama „Der Spiegel“, Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo obitelji dogovorili su se o nacrtu zakona o zabrani takozvanog ‘uznemiravanja’ žena ispred bolnica za pobačaje.

Prema predloženom zakonu, ubuduće se ne smiju postavljati nikakve prepreke ispred bolnica za pobačaje, a trudnicama se ne smije „prilaziti, uznemiravati ih ili zastrašivati protiv njihove volje“, piše „Der Spiegel“. Također će biti zabranjeno distribuirati bilo kakve informacije o trudnoći i pobačaju koje su „neistinite ili imaju za cilj izazivanje snažne emocionalne uznemirenosti trudnica”. Kršenje novog zakona smatrat će se kaznenim djelom.

Lijeva njemačka vlada poznata je po svom nepokolebljivom zalaganju za pobačaj. Prije dvije godine ministrica L. Paus otkrila je plan kojim bi se prisilo studente medicine u Njemačkoj da sudjeluju u pobačaju radi stjecanja kvalifikacija za liječnika. Dio njemačke administracije, posebice stranka Alliance 90, zalaže se za potpunu dekriminalizaciju pobačaja.

Tomislav Čunović: „Ovo je psihološki rat“

Odvjetnik Tomislav Čunović, bivši član upravnog odbora udruge „Vigilare“ i direktor za međunarodne poslove organizacije „40 dana za život“, rekao je za ugledni mrežni portal „LifeSiteNews“ da je predloženi zakon „velika predstava za medije“.

„Čisto pravno, ovim nacrtom ograničavaju se ponašanja koja ionako nisu dopuštena u sadašnjoj pravnoj situaciji, odnosno kazneno pravnoj. Primjerice, prisiliti nekoga na nešto prisilom, blokirati nekome put, blokirati ulaz u bolnicu za pobačaje, blokirati cestu, prisiljavati na razgovor i sl., to niti sada nije dopušteno“, rekao je Čunović.

Prema riječima Čunovića, političari i lijevi aktivisti odlučili su u prijedlog zakona uključiti prekršaje koji su već bili nezakoniti. Novi prijedlog zakona je više oblik ‘aktivizma’ kojim političari šalju poruku glasačima, i novi zakon, s pravne strane, neće puno toga promijeniti za molitvenu organizaciju „40 dana za život“.

Predloženi zakon dio je medijske kampanje kojom se želi poslati poruka da će molitvena bdjenja ispred bolnica za pobačaje biti protuzakonita. Čunović smatra da je ovo dio psihološkog rata protiv pro-life pokreta.

Opća zabrana molitvenih bdjenja predstavljala bi kršenje njemačkog Ustava („Grundgesetz”) jer ograničava temeljne slobode poput slobode okupljanja, mišljenja i ispovijedanja vjere. Odvjetnik Čunović uvjeren je da bi takvu zabranu sudski poništili, jer je i ranije organizacija „40 dana za život“ dobila sudske sporove u kojima su bili suočeni s pokušajima lokalnih vlasti u Frankfurtu i Pfortzheimu da zabrane njihova molitvena bdjenja.

Čunović je također istaknuo da molitvena bdjenja redovito napadaju radikalni ljevičari te policija često mora štiti aktiviste „40 dana za život“, i najavio je da će „40 dana za život“, po potrebi, pokrenuti i pravni postupak protiv novog zakona.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...