Subota, 27. travnja 2024.

Izrael odobrio azil svim palestinskim LGBT+ izbjeglicama

U nedjelju je izraelski sud u Tel Avivu presudio da Palestinci koji traže utočište u Izraelu zbog spolne ‘orijentacije’ mogu dobiti azil, jer bi u protivnom njihovi životi mogli biti u opasnosti.

Jedan od najutjecajnijih izraelskih listova „The Jerusalem Post“ izvijestio je i o pravnom presedanu koji stoji iza ove odluke:

„LGBTQ+ Palestinci koji su u opasnosti zbog spolne orijentacije mogu zatražiti azil u Izraelu, presudio je u nedjelju Okružni sud za upravne poslove u Tel Avivu, prema vijestima KAN-a…

Palestinac koji je podnio žalbu živi u Izraelu od 2015. godine i tvrdi da mu je život ugrožen u Palestini zbog njegove spolne orijentacije. Palestinac je u žalbi opisao negodovanje obitelji zbog njegovog odbijanja da oženi ženu koju su mu odabrali i njegove spolne orijentacije…

Nakon što je shvatio da mu je život u opasnosti, Palestinac je pobjegao u Izrael i kontaktirao Civilnu upravu preko organizacije koja pomaže LGBTQ+ Arapima ishoditi boravišnu dozvolu. Zahtjev je najprije odbijen, no nakon daljnjeg postupka dobio je privremenu dozvolu“.

Ovom presudom nastale su mnoge pravne nejasnoće, jer bi Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć i rad (UNRWA) — koja se sada bori s otkrićima da je više od desetak njezinih članova osoblja sudjelovalo u terorističkim napadima Hamasa 7. listopada — treba pružiti pomoć palestinskim izbjeglicama.

U Izraele se Konvencija UN-a o izbjeglicama ne primjenjuje na Palestince i lokalni sudovi ne sude u takvim slučajevima. Pravni status palestinskih izbjeglica je kontroverzno političko pitanje koje Izrael ne rješava na sudovima, ali za LGBT+ izbjeglice napravili su iznimku.

Izraelski ministar unutarnjih poslova Moshe Arbel, koji je ultraortodoksni židovski rabin, žalio se na odluku sudu.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...