Nedjelja, 28. travnja 2024.

Mađarska: Predsjednica države dala ostavku zbog pomilovanja prikrivatelja pedofila

Mađarska predsjednica Katalin Novák najavila je ostavku nakon bijesa javnosti izazvanog odlukom o pomilovanju muškarca osuđenog za prikrivanje spolnog zlostavljanja djece.

U oproštajnom govoru u subotu, priznajući da je napravila pogrješku, Katalin Novák obratila se mađarskoj naciji: „Danas vam se posljednji put obraćam kao predsjednica države. Podnosim ostavku na dužnost… Ispričavam se ovim putem onima koje sam povrijedila i svim žrtvama koje su stekle dojam da ih nisam podržala“.

Kontroverzu je izazvalo pomilovanje dano u travnju prošle godine, u vremenu posjeta pape Franje, bivšem zamjeniku ravnatelja dječjeg doma koji je pomogao u zataškavanju zlostavljanja djece i adolescenata svoga šefa.

Viktor Orbán: „Nema milosti za pedofile“

Nakon što su detalji o pomilovanju otkriveni prošlog tjedna, premijer Viktor Orbán objavio je u četvrtak da je podnio ustavni amandman u ime vlade koji će onemogućiti pomilovanje bilo koje osobe osuđene za spolno zlostavljanje djece.

Krajem prošlog tjedna, Orbán je na svom Facebook profilu objavio tekst protiv pedofilije s naslovom „Nema milosti za pedofile“.

Ali nije samo odstupila mađarska predsjednica. Nositeljica Fideszove liste za nadolazeće europske izbore Judit Varga također je podnijela ostavku.

Niti sat vremena nakon ostavke predsjednice Novák, Judit Varga također je najavila svoje povlačenje iz javnog života zbog sudjelovanja u pomilovanja prikrivatelja pedofila kao ministrica pravosuđa – akt je potpisala u travnju, a u srpnju 2023. prestala je obnašati dužnost.

U objavi na svom Facebook profilu napisala je: „Odričem se mandata parlamentarne zastupnice i nositeljice liste za Europski parlament“.

Judit Varga naglasila je da preuzima „političku odgovornost za supotpis predsjedničine odluke”, objasnivši: „Valjanost predsjedničine pojedinačne odluke o pomilovanju zahtijeva supotpis ministra pravosuđa. Nastavila sam više od 25 godina staru praksu. Preuzimam političku odgovornost za supotpis predsjedničine odluke“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...