Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Protiv novinara Vojislava Mazzocca sigurno će biti poduzeti odgovarajući pravni koraci

Prije nekoliko dana društvenom mrežom X odjeknula je objava novinara Vojislava Mazzocca, bivšeg novinara ljevičarskog portala Index, koji je putem profila pozvao na nasilje. Vjerojatno je pri pisanju ove objave bio nadahnut krvavim revolucijama iz XX. stoljeća, jer one izazivaju komešanje u srcu svakog ljevičara.

Napisao je: „Hrvatsku se ne može popraviti izborima. Može je se isprati u krvi revolucije”. Mazzocco je nedugo nakon objave obrisao komentar.

Njegova objava pokazala je uznemirujuću činjenicu: objavu je vidjelo 2235 korisnika, a 12 korisnika ju je lajkalo, što pokazuje da u našem društvu postoje ljudi koji nasilje smatraju legitimnom opcijom.

Točnije, korisnici koji su lajkali objavu smatraju revoluciju legitimnim oblikom djelovanja, a samim time i rušenje demokratskog poretka.

Objava je napisana nekoliko dana prije prosvjeda ljevice na Trgu sv. Marka, a zastupnica Sandra Benčić rekla je tijekom posjete manifestaciji uprizorenja Seljačke bune u Donjoj Stubici, aludirajući na subotnji prosvjed, da „imamo pobunu, imamo otpor“.

I jučer je Mazzocco nastavio svoju ideološku bitku na društvenoj mreži X, rekavši da objavu nije obrisao zato što je u krivu, nego zato što ga je natjerala sama društvena mreža. Tvrdi da se dodatno ispričao, ali se nije niti ispričao i još se izruguje s građanima Republike Hrvatske.

Ovo su vrlo opasne poruke u hrvatskom medijskom prostoru.

Dugo u hrvatskom medijskom prostoru nije viđen ovakav poziv na nasilje, i to od jednog novinara, koji je, dok je radio za portal Index, napisao tekst „Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti – što bi rekao sveti Leopold?“ u kojem je vrijeđao vjerske osjećaje katolika.

Hoće li DORH reagirati? Ili će, kao u slučaju članka, građani morati pokrenuti privatne tužbe zbog objave koja stvara osjećaj nesigurnosti.

Mazzocco je zaboravio da ne dijele svi svjetonazorske ideje ekstremne ljevice.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...