Četvrtak, 24. listopada 2024.

Zagovornik života na meti Bidenove administracije osuđen na zatvor

Zagovornik života Cal Zastrow osuđen je na šest mjeseci zatvora zbog sudjelovanja u mirnom prosvjedu u ustanovi za pobačaje u Tennesseeju u ožujku 2021.

Zastrowa je osudila sutkinja Aleta Trauger u srijedu na federalnom sudu u Nashvilleu. Trauger ga je osudila na šest mjeseci zatvora i tri godine puštanja na slobodu pod nadzorom. Nije mu izrekla novčanu kaznu. U zatvor se mora javiti sam do 1. listopada.

Kada je dobio priliku govoriti, Zastrow je govorio o svojoj kršćanskoj vjeri i kako ga je ona nagnala da se zalaže za nerođenu djecu. Rekao je da je pokušao živjeti svoj život „pod gospodstvom Isusa Krista“ i da su „djeca blagoslov od Boga“. Za kraj je pročitao dio iz Otkrivenja 5:11-14.

Trauger je kritizirala Zastrowov „religiozni žar“, rekavši da ga je to navelo da nanosi bol drugima. Rekla je Zastrowu da ne treba čuti propovijed. Naime, on je sada proglašen kriminalcem, što znači da ne može glasati niti posjedovati vatreno oružje.

Ministarstvo pravosuđa predsjednika Joea Bidena podiglo je optužnice protiv Zastrowa i 10 drugih zagovornika života prisutnih na skupu u klinici Carafem Health Center u Mt. Juliet.

Tijekom prosvjeda na kojem je Zastrow bio nazočan, grupa pro-lifera okupila se na drugom katu poslovne zgrade u hodniku ispred Carafema. Skupina je molila, pjevala pjesme i pozivala žene koje su se pojavljivale u klinici da ne pobacaju. Nitko od nazočnih nije optužen za počinjenje bilo kakvoga nasilja.

Presuda je izrečena dan nakon što je osuđen njihov suoptuženik Paul Vaughn. Trauger nije izrekla zatvorsku kaznu Vaughnu unatoč zahtjevu Bidenove administracije da bude osuđen na godinu dana iza rešetaka. Kada mu je pružena prilika da govori, Vaughn je rekao da je „razlog zbog kojega je angažiran u aktivnostima taj što mu je stalo do njegove zemlje“.

Prepuna prostorija Vaughnovih pristaša koji su pratili postupak u zgradi suda ispunila se oduševljenjem nakon što je Trauger rekla da neće izreći zatvorsku kaznu. Trauger je rekla da je svoju odluku djelomično temeljila na njegovoj četverogodišnjoj službi u mornarici i izjavama onih iz njegova grada i okruga. Očekuje se da će se društvo Thomasa Morea, koje zastupa Vaughna, žaliti na njegovu osudu.

Stotine pristaša zagovornika života okupilo se u Kristovoj crkvi u Nashvilleu u ponedjeljak i utorak kako bi skupili podršku aktivistima uoči izricanja presude. Na skupovima su sudionici pjevali, molili i slušali kršćanske pastire. Mnogi su se također okupili u ponedjeljak i utorak ispred federalnog suda u Nashvilleu uoči izricanja presude.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...