Petak, 03. svibnja 2024.

HDZ na feminističkom skupu. Tema je, među ostalim, bila i ubijanje djece

*U originalnom naslovu i članku bila je navedena i stranka Most kao sudionik feminističke konferencije, ali visoki izvori iz stranke Most potvrdili su da je udruga „Domino“ lažno na svojoj mrežnoj stranici navela njihovo sudjelovanje na konferenciji. Iz tog razloga uklonili smo stranku Most iz ovog članka.

Izvor s mrežne stranice udruge „Domino“.

Udruga „Domino“ organizirala je međunarodnu konferenciju „Ženske politike – Budućnost feminističke borbe“ i popratni ‘umjetnički’ i aktivistički program 1. i 2. prosinca u Zagrebu. Ovako važan projekt za budućnost hrvatske nacije morali su podržati Grad Zagreb i Ministarstvo za kulturu i medije, jer kako bi ovakav događaj mogao proći bez njihove potpore.

‘Ugledni’ gosti raspravljali su o već ustaljenim feminističkim temama: ubojstvu djece, položaju žena u kulturi, obrazovanju, medijima te odnosu feminizma i mladih. Sudjelovanje na ovako važnoj konferenciji potvrdile su sljedeće stranke: HDZ, SDP i Možemo!.

Prvi dan konferencije održano je rasprava o odnosu politike prema ženskim pravima. Uz moderatoricu Danku Derifaj, sudjelovale su ljevičarke poput Sabine Glasovac (SDP), Ivane Kekin (Možemo!), ali i predstavnica desnog centra: HDZ-a (Margareta Mađerić).

Svaka predstavnica stranke imala je priliku predstaviti izborni program u vremenu, kako kažu feministice, ‘rastuće prijetnje’ ženskoj ravnopravnosti i jednakosti. Političarke su se dotaknule mnogobrojnih tema, ali jedna je bila posebno bitna za utvrđivanje svjetonazorskih preferencija – odlučivanje o vlastitom tijelu.

Predstavnica desnog centra (HDZ-a) očito podržava ubijanje djece, jer kako drugačije objasniti njezino sudjelovanje na ovakvom skupu.

Osim ispraznih govora ostarjelih feministica, na skupu se mogla uočiti još jedna komponenta: aktivizam. Zato su Arijana Lekić Fridrih i Marko Marković, koji imenom i prezimenom podsjeća na autora knjige „Povijest crne legije“, održali performans povezan uz femicid.

Umjetnica Lekić Fridrich imala je i izložbu „Tiha misa“. Ovo ime je krajnje neprimjereno za feministički aktivizam. Naime, Tiha misa (lat. Missa lecta) je misa u kojoj misnik govori, ali bez pjevanja. Od Tridentskog koncila postala je simbol duhovne obnove Zapada, stoga nam je drago da umjetnica cijeni katoličku baštinu. Što bi tek bilo da ode na liturgiju.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...