Subota, 27. travnja 2024.

Dopis ministrici kulture: ‘Umjetnost’ i njezino financiranje

MINISTARSTVO KULTURE REPUBLIKE HRVATSKE

n/r Nina Obuljen Koržinek, ministrica

Runjaninova 2, Zagreb

Zagreb, 24. travnja 2017.

Predmet: ‘Umjetnost’ i njezino financiranje

Poštovana ministrice Obuljen Koržinek!

Pozivamo Vas da preispitate kriterije kojima se javni novac hrvatskih građana dodjeljuje takozvanoj umjetnosti, u ovom slučaju kazališnoj. Vjerujemo da su Vam, kao kulturnoj djelatnici, dobro poznate predstave kontroverznog redatelja Olivera Frljića, kao i njihov sadržaj koji s umjetnošću nema mnogo veze.

Jedino zajedničko spomenutog redatelja i kulture je što svoje besramne scene uprizoruje u kulturnim ustanovama čije djelovanje opet financiraju hrvatski građani. Za dodjelu njihova novca djelovanju dotičnom, kao i manifestacijama na kojima se sporne predstave pojavljuju, odgovorni ste kao ministrica upravo Vi.

Iza tobožnje postmodernističke satire, ‘preispitivanja’ i sličnih praznih izgovora, radi se o pukom zadovoljavanju određenih osobnih životnih frustracija redatelja koji se najprimitivnijim metodama iživljava na kazališnim daskama i naslađuje činjenicom da se tako izruguje sa svojim neistomišljenicima – onima koji ga financiraju – i da mu nitko neće imati hrabrosti oduzeti taj destrukcijsko-sadistički gušt.

Estetika je univerzalna ljudska i umjetnička vrijednost. Oliver Frljić i njegov rad su antipod umjetnosti.

Hrvatski građani žele financirati stvarno, raznovrsno i kreativno, kulturno stvaralaštvo. Vjerujemo da imate sposobnost razumnog razlučivanja umjetnosti i njezinih kriterija. Nalazite se na poziciji da biste odluke donosili, a ne ih izbjegavali.

Novac poreznih obveznika kojim se financira i Vaša plaća, iznad je svih izbora i fotelja. Preuzmite odgovornost i poduzmite odlučne korake u promicanju umjetnosti.

S poštovanjem

dr. sc. Vice John Batarelo

predsjednik Vigilare

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...