Srijeda, 17. travnja 2024.

Uništavanje biblijske slike svijeta i čovjeka: djeca kao ubojice klime

Teško da bi itko razuman imao išta protiv čišćeg zraka i okoliša. Svima nam je u interesu da živimo u zdravijem okruženju. Postupnu zelenu transformaciju energenata u gospodarstvu, prometu i sustavu grijanju zato treba poduprijeti.

Međutim, čini se kako i zelenu ideju sve više instrumentaliziraju određeni ekstremistički krugovi, u ovome slučaju oni neomaltuzijanskog kulta.

Lijevo-liberalni „Le Monde“ tako se nedavno upitao trebamo li smanjiti broj ljudi kako bismo spasili planet Zemlju.

Ekstremniji krugovi već neko vrijeme zagovaraju ideju kako su nova djeca štetna po klimu i planet Zemlju. Pred tri godine tako je u Njemačkoj 30-godišnja gimnazijska profesorica Verena Braunschweiger objavila knjigu-manifest „Kinderfrei statt kinderlos“ („Nerađanje umjesto bezdjetnosti“).

Prema ovoj radikalnoj feministkinji, „nova djeca nisu potrebna“ jer će njihovo rađanje pogoršati klimatsku situaciju na planetu. Nova „gladna usta“ znače novu tonu ugljičnoga dioksida.

„Uskoro ne ćemo imati što disati. Ledenici će se istopiti i svi ćemo propasti. Prestanite rađati!“, stoji u manifestu u kojemu autorica apelira na žene da se dragovoljno odreknu majčinstva.

Drugi razlog zašto bi se žene trebale odreći majčinstva ekonomska je kriza. Za majke na porodiljnim bolovanjima rade i oni koji nemaju djecu, a to prema autorici manifesta nije pravedno.

„Od djece nam nikakve koristi. Ona nikoga ne čine sretnima. Roditelji su zombiji koji hodaju. Još je Nietzsche govorio da su novorođeni prljavština koja stiže u ovaj svijet“, zaključila je Raunschweiger na kraju svojega feminističko-protuživotnog manifesta.

Čini se očito da je Braunschweiger osoba koja je izgubila zdrav razum, ali i mogućnost elementarnoga logičkog zaključivanje pa s jedne strane novu djecu, koja jedina osiguravaju nastavak života, naziva prljavštinom, a s druge strane govori da ćemo propasti zbog ledenjaka.

Problem je, međutim, u tome što se ovakvi stavovi sve više guraju kao „mainstream“, i to upravo na demografski izumirućem Zapadu. Tako se čak i financijski već stimulira odgovorno roditeljstvo koje znači najviše jedno dijete.

Zbog takve politike Kina bi – iako je u međuvremenu ukinula ograničenje – do kraja ovoga stoljeća mogla pasti na pola milijarde ljudi.

Propagiranje ideje o djetetu kao „toni ugljičnog dioksida“ uzima sve više maha u Njemačkoj gdje su sada Zeleni i na vlasti.

U njemačkim gradovima sve se više šire plakati koju prikazuju majku s dvoje djece uz natpis: „Budućnost ili klimatske ubojice?“. Njemačka političarka Katin Ebner-Steiner tako je još 2020. upozorila na takav plakat na glavnome kolodvoru u Berlinu.

Nakon što je u Prosvjetiteljstvu napuštena teocentrična vizija svijeta i zamijenjena antropocentričnom – čovjek je proglašenom mjerom svih stvari.

No sada više ni čovjek nije dovoljno dobar, nego se krećemo prema vremenu u kojemu će se interesi zaštite prirode i okoliša pretpostavljati interesima ljudi.

Očita je namjera do kraja dekonstruirati biblijsku sliku svijeta i čovjeka, pa makar pritom stradao i zdravi razum.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...