Utorak, 16. travnja 2024.

Najveća krunica na svijetu nalazi se u Libanonu!

Najveća krunica na svijetu pri kraju je s izgradnjom u sjevernom Libanonu, točnije u Deir El Ahmaru, tridesetak kilometara od sirijske granice. Krunica je dugačka šesto metara, s pedeset devet betonskih kugli namijenjenih za male kapelice – 4,90 metara duge i 3,50 metara široke – gdje vjernici mogu zastati i moliti se.

Hodočasnici prelaze kroz svako zrno dok mole krunicu na stazi koja vodi do velikog križa. Ovih pedeset devet osvijetljenih kapelica još treba ukrasiti. Na kraju će cijela krunica od šesto metara svijetliti noću i bit će vidljiva s neba. Zemljište pripada libanonskom maronitskom redu koje je 2006. u blizini izgradilo samostan, a nalazi se na području biskupije Baalbeck-Deir El Ahmar. Projekt krunice najavljivan je od 2008., a gradnja je započela prije nekoliko godina.

U malom gradiću Deir El Ahmaru nalazi se čak četrnaest crkava, uključujući vrlo važne crkve za povijest kršćana u Libanonu, kao crkvu Mar Youssefa (Svetog Josipa) i Mar Yohanna (Svetog Ivana), a u blizini Deir El Ahmara nalazi se svetište Naše Gospe od Beshouata (Saydet Beshouat) koje je mjesto hodočašća jer su se tamo dogodila mnogobrojna čuda koja se pripisuje zagovoru Blažene Djevice Marije.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...