Petak, 19. travnja 2024.

Ovaj šahist u Keniji je kažnjen, a u EU bi dobio nagradu

U želji za novčanom nagradom, kenijski šahist je na žensko šahovsko natjecanje došao odjeven u nikab – koji prekriva cijelo tijelo. U susjednim zemljama su brojni srednjostrujaški mediji prenijeli ovu vijest, ali nepoznavanjem materije najviše su se proslavili srpski mediji – napose RTS (obukao je burku) i Blog Šah-mat liste (obukao je hidžab). To je tipično za medije susjedne države. Bitno je da se nešto piše, a mrežni portali svašta mogu i moraju podnijeti.

Ipak, udaljit ćemo se od “nebeskog naroda“ i vratiti na meritum stvari. Mladi i talentirani šahist Stanley Omondi odlučio je sudjelovati na najvećem ženskom šahovskom natjecanju u Keniji, na kojem je uobičajeno sudjelovanje muslimanki obučenih u nikab. Vjerojatno ga je privukla iznimno velika nagrada za kenijske uvjete – čak 3815 dolara. Pri tome je Stanley Omondi osmislio (gotovo) savršen plan.

Prijavio se na natjecanje obučen u nikab kao Millicenta Awourová i odmah je počeo pobjeđivati protivnice. Nakon što je pobijedio bivšu kenijsku državnu prvakinju, Gloriju Jumbu, i zvijezdu šahovske federacije iz Ugande, Ampaire Shakiru, organizatori su ga primijetili. Možda su organizatori pomisli da bi “Millicenta“ mogla postati nova ženska verzija Garija Kasparova?

Oduševljenje s uspjesima “Millicente” nije predugo potrajalo, jer su organizatori primijetili ispod nikaba muške cipele, a odbijanje “Millicente“ da komunicira je svakako doprinijelo sumnji. Stanley Omondi je uz vidljive znakove, napravio i jednu pogrješku – malo je vjerojatno da početnik na prvom natjecanju (turniru) odmah zaredom pobijedi dva prvaka. Mladića sada čeka suđenje i mogao bi dobiti doživotnu zabranu sudjelovanja na šahovskim natjecanjima.

Umjesto riskiranja u Keniji, mogao je otići na šahovsko natjecanje u neku od zemalja Europske unije, gdje bi bilo dovoljno da se izjasni kao žena. Naravno, nošenje ženske odjeće, a napose tradicionalne odjeće za muslimanke, donijelo bi mu dodatne bodove. Tko zna, možda bi zbog dodatnih bodova automatski osvojio šahovsko natjecanje?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...