Četvrtak, 22. veljače 2024.

Ovaj šahist u Keniji je kažnjen, a u EU bi dobio nagradu

U želji za novčanom nagradom, kenijski šahist je na žensko šahovsko natjecanje došao odjeven u nikab – koji prekriva cijelo tijelo, za razliku od burke, koja prekriva samo lice. Iz okolnih zemalja su mnogi mediji prenijeli ovu vijest, ali srpski mediji su se proslavili nepoznavanjem materije – napose RTS (obukao je burku) i Blog Šah-mat liste (obukao je hidžab). To je tipično za medije susjedne države. Bitno je da se nešto piše, a papir ili web portali svašta mogu i moraju podnijeti.

Ipak, da se udaljim od “nebeskog naroda“ i vratim na meritum stvari. Mladi i talentirani šahist Stanley Omondi odlučio je sudjelovati na najvećem ženskom šahovskom natjecanju u Keniji, na kojem je uobičajeno da sudjeluju muslimanke obučene u nikab. Vjerojatno ga je privukla iznimno velika nagrada za kenijske uvjete – čak 3815 dolara. Pri tome je Stanley Omondi osmislio (gotovo) savršen plan.

Prijavio se na natjecanje obučen u nikab kao Millicenta Awourová i odmah je počeo pobjeđivati protivnice. Nakon što je pobijedio bivšu kenijsku državnu prvakinju, Gloriju Jumbu, i zvijezdu šahovske federacije iz Ugande, Ampaire Shakiru, organizatori su ga primijetili. Možda su organizatori pomisli da bi “Millicenta“ mogla postati nova ženska verzija Garija Kasparova?

Oduševljenje s uspjesima “Millicente” nije predugo potrajalo, jer su organizatori primijetili da ispod nikaba vire muške cipele, a odbijanje “Millicente“ da priča za vrijeme natjecanja je svakako doprinijelo sumnji. Stanley Omondi je uz vidljive znakove, napravio i jednu pogrešku neiskusnog šahiste – malo je vjerojatno da će početnik na prvom natjecanju (turniru) odmah zaredom pobijediti dva prvaka. Mladića sada čeka suđenje i mogao bi dobiti doživotnu zabranu sudjelovanja na šahovskim natjecanjima.

Da je bio malo pametniji mogao je otići na šahovsko natjecanje u neku od zemalja Europske unije, gdje bi bilo dovoljno da organizatorima kaže da je on žena i mogao bi potpuno legitimno sudjelovati na šahovskom natjecanju. Naravno, nošenje ženske odjeće, a napose tradicionalne odjeće za muslimanke, donijelo bi mu dodatne bodove. Tko zna možda bi zbog dodatnih bodova automatski osvojio šahovsko natjecanje?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...