Subota, 27. travnja 2024.

Tusk neće dugo: Gotovo svi novorođeni Poljaci su kršteni

Krajem 2023. Zavod za statistiku Katoličke crkve u Poljskoj objavio je prvi statistički godišnjak posjećenosti sv. misa u Poljskoj od završetka pandemije COVID-a 19. Iako je izvješće zabilježilo značajan pad u odnosu na godine pod komunističkim diktaturom, rezultati također predstavljaju znak nade u odnosu na razdoblje pandemije.

Godine 2022. utvrđeno je da je 29,5% katolika u Poljskoj prisustvovalo sv. misi, dok se 13,9% pričešćivalo. Iako se postoci čine niskima, to je zapravo povećanje u odnosu na 2021., kada je samo 28,3% poljskih katolika prisustvovalo sv. misi, a 12,9% se pričešćivalo. Međutim, stope za 2022. i dalje su niske u odnosu na razdoblje prije pandemije kada je 36,9% poljskih katolika prisustvovalo sv. misi, a 16,7% se pričešćivalo.

Dok je broj katolika koji prisustvuju sv. misi u padu, postotak krštene novorođenčadi i dalje je prilično visok. Izvješće je pokazalo da je 302 200 djece kršteno u Poljskoj 2022., što je skoro 98% novorođenčadi rođeno u Poljskoj te godine.

Katolički odgoj u obrazovnim institucijama i dalje pohađa veliki broj učenika – 80,3% poljskih učenika još uvijek pohađa nastavu vjeronauka. Međutim, Catholic World Report primjećuje da se stope pohađanja nastave vjeronauka razlikuju ovisno o lokaciji. U jugoistočnoj Poljskoj – u biskupijama Tarnow i Przemysl – 9 od 10 učenika pohađa vjeronauk, a u urbanim područjima stopa je niža.

Regionalne razlike vidljive su i po sudjelovanjima u vjerskim obredima, budući da biskupije u južnoj i istočnoj Poljskoj imaju mnogo veću stopu posjećenosti sv. misa. U biskupiji Tarnow, u najjužnijoj regiji Poljske, 61,5% katolika prisustvovalo je sv. misi, a 25,6% se pričešćivalo. U sjeveroistočnoj nadbiskupiji Szczecin-Kamień samo je 17,5% prisustvovalo sv. misi, a 8,3% se pričešćivalo.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...