Četvrtak, 02. svibnja 2024.

Najstarije orgulje na svijetu nalaze se u katoličkoj bazilici u švicarskim Alpama

Glazba je igrala ključnu ulogu u stvaranju čovjekove veze s božanskim od početaka kršćanstva, a orgulje su u zadnjih šesto godina postale simbol sakralne glazbe više nego bilo koji drugi instrument.

Najstarije orgulje na svijetu, na kojima se još može svirati, datiraju iz 1435. i nalaze se u tvrđavi-bazilici Valère na brdu iznad švicarskog grada Siona. Orgulje u crkvi ostale su nepromijenjene od njezinog nastanka, jedino su u 18. stoljeću dodane posebne cijevi koje su dizajnirane za sviranje barokne glazbe.

Ove stoljećima stare orgulje najprikladnije su za glazbu uglazbljenu u D, F ili G akordima. Ljubitelji glazbe iz cijelog svijeta hrle u ovaj kutak švicarskih Alpa tijekom ljeta, kada se u bazilici održava godišnji Međunarodni festival starih orgulja. Srpanjski festival uključuje nastupe i razgovore o crkvenoj glazbi i ulozi orgulja.

„Bili smo iznenađeni kada smo vidjeli koliko se ljudi pojavilo na prvom koncertu održanom u čast ovog drevnog instrumenta“, kaže Maurice Wenger, utemeljitelj Međunarodnog festivala orgulja koji se u Valèreu neprekinuto održava od 1969.

Sljedeće izdanje festivala održat će se u srpnju 2024., a program će javnosti i zainteresiranim sudionicima biti dostupan početkom lipnja.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...