Srijeda, 16. listopada 2024.

Sirija: Samo 650 kršćana ostalo je u pokrajini Idlib

U sirijskoj pokrajini Idlib, nekada većinski kršćanskoj, ostalo je samo 650 kršćana, „uglavnom starijih ljudi“. Priopćila je to Papinska organizacija za pomoć Crkvi u potrebi (ACCEI) iz Münchena pozivajući se na biskupa Hanna Jalloufa iz Alepa. Prije građanskog rata koji je izbio 2011. u Idlibu je živjelo oko 10,000 kršćana. Biskup Jallouf, franjevac, bio je župnik 20 godina, do 2023., u sirijskoj dolini Orontes, sjevernoj pokrajini na granici s Turskom.

Prema biskupovim riječima, nazočnost kršćana također je ozbiljno ugrožena u drugim dijelovima Sirije. „13 godina rata, inflacije i siromaštva ispraznili su zemlju“, rekao je biskup Jallouf. Migracije iz gradova kao što su Alep i Hassakeh toliko su velike da za nekoliko godina tamo više neće postojati funkcionalna kršćanska zajednica.

Vjerski život kršćana u sjeverozapadnoj Siriji podložan je strogim ograničenjima. Kršćani ne smiju izražavati svoju vjeru izvan crkve. Zabranjeno je postavljanje križeva i figura. Škole koje vodi Crkva u regiji do danas službeno ne mogu raditi. „Ne želeći se izlagati opasnosti, mnoge kršćanske obitelji svoju djecu školuju kod kuće“, rekao je biskup Jallouf. Dodao je da za polaganje mature moraju ići u druge upravne okruge, što je za njih izuzetno skupo.

Godine 2014. islamistički Front Al-Nusra oteo je biskupa, svećenika koji je radio u ruralnim područjima i 20 župljana i držao ih pet dana u zatočeništvu. Prisjećajući se tog iskustva i nedavne eskalacije situacije u Libanonu, biskup Jallouf je rekao: „Mi kršćani opraštamo, ali ne zaboravljamo. Nadam se da se prošle godine neće ponoviti. Molim se da Sirija i cijeli Bliski istok ponovo postanu jedno mjesto mirnog suživota.“

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...